Politiek Buitenland

Hongarije tegen gesprekken met Oekraïne over toetreding tot EU

30-11-2023 16:17

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

(Justin Spike, Boedapest, AP, 30 november 2023) – Hongarije zal geen enkel voorstel van de Europese Unie steunen om gesprekken te beginnen over toetreding van Oekraïne tot het blok, zei een minister donderdag.

Gergely Gulyas, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán, zei op een persconferentie in Boedapest dat het voorbarig was om formele gesprekken met Kiev te beginnen over de toetreding van het door oorlog geteisterde land tot de EU. Hongarije zou er niet mee instemmen om de besprekingen te openen wanneer de EU-leiders half december bijeenkomen.

“We hebben te maken met een volledig voorbarig voorstel,” zei Gulyas, eraan toevoegend dat Hongarije “niet kan bijdragen aan een gemeenschappelijk besluit” over het uitnodigen van Oekraïne om het toetredingsproces te beginnen.

Machtig veto

Eerder deze maand deed het uitvoerend orgaan van de EU de aanbeveling om Oekraïne toe te staan toetredingsonderhandelingen te beginnen zodra het bestuurskwesties aanpakt. Zoals corruptie, lobbyproblemen en beperkingen die nationale minderheden zouden kunnen verhinderen om in hun eigen taal te studeren en te lezen.

Maar unanimiteit onder alle EU-lidstaten is vereist als het gaat om de toelating van een nieuw land, wat de nationalist Orbán een machtig veto geeft.

Zijn regering staat al lange tijd vijandig tegenover Oekraïne, is fel gekant tegen EU-sancties tegen Rusland vanwege de invasie en houdt financiële hulppakketten voor Kiev tegen.

‘Lichtjaren verwijderd van toetreding’

Orbán, die algemeen wordt beschouwd als een van de naaste bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin in Europa, heeft betoogd dat toetredingsonderhandelingen niet mogen beginnen met een land dat in oorlog is. En ook dat het lidmaatschap van Oekraïne het systeem zou veranderen dat de Europese Unie met 27 landen gebruikt om fondsen te verdelen onder de lidstaten.

Eerder deze maand zei Orbán dat Oekraïne “lichtjaren” verwijderd is van toetreding tot het blok, waarmee hij nog eens aangaf dat zijn regering een groot obstakel zou vormen voor de ambities van Kiev.

EU-begroting

Op donderdag zei Gulyas ook dat Hongarije de voorgestelde amendementen op de EU-begroting niet zou steunen. Een deel van die amendementen voorziet in 50 miljard euro  aan langetermijnsteun voor Kiev.

Hij zei dat de EU “illegaal” geld achterhield voor Hongarije en dat de regering daarom geen enkele begrotingswijziging zou steunen.

De EU heeft miljarden aan steun aan Boedapest bevroren omdat de regering van Orbán zich niet zou houden aan de normen van de EU op het gebied van de rechtsstaat en corruptie.

Hongarije houdt vol dat het de bevroren EU-fondsen niet koppelt aan andere kwesties. Maar velen in Brussel zien de dreigementen met veto’s over hulp en het lidmaatschap van Oekraïne als een poging om het blok te chanteren zodat het de ingehouden fondsen vrijgeeft.