Economie

Nederlandse staat wil voor 1 miljard euro aandelen ABN Amro verkopen, 9,5%

30-11-2023 10:44

(Sarah Jacob, Bloomberg, 30 november 2023) – De Nederlandse overheid is van plan om aandelen ter waarde van ongeveer 1 miljard euro in ABN Amro Bank NV te verkopen, omdat ze zich blijft terugtrekken uit een belang dat ze meer dan tien jaar geleden tijdens de financiële crisis heeft verworven.

De staat zal zijn belang in ABN Amro Bank NV verlagen van de huidige 49,5% naar ongeveer 40% door middel van een handelsplan in de komende dagen, aldus het investeringsvehikel NLFI in een verklaring op donderdag.

Het plan zal worden beheerd door BofA Securities, terwijl Rothschild & Co optreedt als de enige financiële adviseur van NLFI.

1 miljard euro

Het belang van 9,5% is volgens berekeningen van Bloomberg ongeveer 1 miljard euro waard tegen de huidige marktprijzen. De aandelen van ABN Amro Bank daalden tot 2,6% om 9:51 uur in Amsterdam.

De aandelenverkoop is de volgende stap in het plan van de Nederlandse overheid om haar belangen in de kredietverstrekker af te bouwen.

Financiële crisis

De overheid redde ABN Amro Bank op het hoogtepunt van de financiële crisis en droeg vervolgens bij aan de transformatie van een wereldwijde bank naar een consumentgerichte kredietverstrekker voor de lokale markt.

In 2015 kreeg ABN Amro Bank een nieuwe beursnotering, waarna de overheid zei dat ze haar belang geleidelijk zou afbouwen. In september daalde haar belang tot onder de 50%.

6,7 miljard euro kosten

Het besluit van de Nederlandse overheid om de bank tijdens de crisis te redden, heeft de schatkist uiteindelijk 6,7 miljard euro gekost, zei minister van Financiën Sigrid Kaag vorige maand in een brief aan het parlement.

De waarde van het belang van de staat was onvoldoende om de totale investeringen die de staat tot dan toe had gedaan terug te verdienen en het is “niet realistisch” om te wachten tot de aandelenkoers van ABN Amro het niveau bereikt waarop de overheid het aandeel zonder verlies zou kunnen verkopen, schreef ze in de brief.

Verkoopopties

Het besluit om een handelsplan te starten belet de NLFI niet om andere transacties uit te voeren om haar belang in de kredietverstrekker te verkleinen, zei het orgaan donderdag in de verklaring.

Het hield ook de mogelijkheid open van andere verkoopopties, waaronder versnelde onderhandse plaatsingen en deelname aan gerichte terugkopen.