Politiek Buitenland

Rishi Sunak: ‘Mijn geduld met Rwanda-plan raakt op’

01-12-2023 12:06

Rishi Sunak
Britse premier Rishi Sunak. Bloomberg.

(Ellen Milligan, Bloomberg, 1 december 2023) – Rishi Sunak zei dat zijn “geduld opraakt” over het onvermogen van het Verenigd Koninkrijk om zijn vlaggenschipplan voor de deportatie van Rwanda door te drukken. Dit terwijl hij zich opmaakt om wetgeving te publiceren om het controversiële beleid langs de rechter te krijgen.

Sunak staat onder zware druk van leden van zijn regerende Conservatieve Partij nadat het Rwanda-plan meer dan twee weken geleden werd verworpen door het Britse Hooggerechtshof.

‘Mijn geduld raakt op’

Volgens Tory-strategen is het Rwanda-plan essentieel om vooruitgang te boeken in de peilingen in de aanloop naar de algemene verkiezingen die waarschijnlijk volgend jaar plaatsvinden.

“Mijn geduld raakt op, het geduld van het land raakt op”, zei Sunak tegen verslaggevers op weg naar Dubai, waar de Britse premier vrijdag de COP28-klimaattop bijwoont.

“We moeten een einde maken aan deze draaimolen.”

Europees mensenrechtenverdrag

Geconfronteerd met een opstand van de rechtervleugel van zijn partij, beloofde Sunak een nieuw verdrag met Rwanda en noodwetgeving. Dat zou volgens hem tegemoet komen aan de zorgen van de hoogste Britse rechters en die het mogelijk zou maken om de deportatievluchten te laten vertrekken.

Beide heeft hij nog niet gepubliceerd en in de leegte zijn verschillende Tory-fracties aan het kibbelen over hoe streng de wetgeving van de regering moet zijn.

Veel rechtse Tories willen dat Sunak de wetgeving gebruikt om mensenrechtenwetten “buiten toepassing te laten”, inclusief de verplichtingen van het VK onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en mogelijk het Vluchtelingenverdrag van de VN.

Dat is een uitbreiding van het Brexiteer-argument over de noodzaak om het primaat van het Britse parlement en de Britse soevereiniteit in het algemeen te bevestigen.

Goede Vrijdagakkoord

Maar Sunak weet dat het volgen van die koers de relaties van Groot-Brittannië met zijn grootste bondgenoten en handelspartners zou schaden.

En het zou ook een directe binnenlandse hoofdpijn veroorzaken, aangezien het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ook ten grondslag ligt aan het Goede Vrijdagakkoord (Belfast) van 1998 dat een einde maakte aan decennialang sektarisch geweld in Noord-Ierland.

Recente opmerkingen van Sunak en minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly suggereren dat de regering probeert de naald tussen de internationale verplichtingen van het VK te wringen en tegelijkertijd het Rwanda-plan doorgang te laten vinden.

Tijd rekken

Bloomberg meldde deze week dat de Europese Unie er privé bij het Verenigd Koninkrijk op heeft aangedrongen om niet terug te komen op de mensenrechtenovereenkomsten die de basis vormen van de onderlinge banden.

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we al die verplichtingen nakomen en ik weet dat de regering en de partij achter dat standpunt staan,” zei Sunak tegen verslaggevers.

Toch weigerde hij details te geven over wat de wetgeving zal inhouden, een omissie die waarschijnlijk het gevoel zal aanwakkeren dat de premier nog steeds tijd rekt terwijl zijn team en hoge ministers hun opties uitdokteren.

Suella Braverman

Cleverly behoort tot degenen die hebben gezegd dat het niet nodig is dat het VK zijn internationale overeenkomsten opzegt, terwijl minister van Veiligheid Tom Tugendhat zijn bezorgdheid heeft geuit in verband met de gevolgen voor het Noord-Ierse vredesakkoord.

Maar minister van immigratie Robert Jenrick staat dichter bij de meer harde aanpak van zijn voormalige baas Suella Braverman, die Sunak vorige maand afzette als minister van Binnenlandse Zaken.

Controversieel plan

Het Rwanda-plan is controversieel sinds Johnson het in april 2022 aankondigde. Het berust op de dreiging van een enkele reis als afschrikmiddel, terwijl de regering moet bewijzen dat de Afrikaanse natie veilig genoeg is om aan haar mensenrechtenverplichtingen te voldoen.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat het deportatieplan onwettig was, grotendeels omdat het VK niet kon garanderen dat de gedeporteerden veilig zouden zijn nadat ze Rwanda hadden bereikt.