Politiek Buitenland

Witte Huis waarschuwt: geld voor Oekraïne-steun begint op te raken

04-12-2023 14:43

Joe Biden
US President Joe Biden Dec. 19, 2022(AP Photo/Patrick Semansky)

Zeke Miller, Washington, AP, 4 december 2023 – De regering Biden heeft het Congres maandag een dringende waarschuwing gestuurd over de noodzaak om tientallen miljarden dollars aan militaire en economische hulp aan Oekraïne goed te keuren. Ze zei dat de oorlogsinspanning van Kiev om zichzelf te verdedigen tegen de invasie van Rusland zonder die hulp wel eens tot stilstand zou kunnen komen.

In een brief aan de leiders van het Huis en de Senaat, die openbaar werd gemaakt, waarschuwde Shalanda Young, directeur van het Office of Management and Budget, dat de VS aan het eind van het jaar geen geld meer heeft om wapens en hulp naar Oekraïne te sturen.

Ze voegde eraan toe dat het geld dat de VS heeft gebruikt om de Oekraïense economie overeind te houden al op is en “als de Oekraïense economie instort, zullen ze niet in staat zijn om te blijven vechten, punt uit.

“We hebben geen geld meer – en bijna geen tijd,” schreef ze.

Voldoen aan prioriteiten

Biden heeft gestreefd naar een hulppakket van bijna 106 miljard dollar voor Oekraïne, Israël en andere behoeften. Maar het heeft een moeilijke ontvangst gehad op Capitol Hill, waar er een groeiende scepsis is over de omvang van de hulp voor Oekraïne. En waar zelfs Republikeinen die voorstander zijn van de financiering aandringen op wijzigingen in het grensbeleid tussen de VS en Mexico om de migrantenstroom te stoppen als voorwaarde voor de hulp.

Ondertussen heeft het door de GOP gecontroleerde Huis een op zichzelf staand hulppakket voor Israël goedgekeurd, dat een oorlog uitvecht met Hamas in Gaza, terwijl het Witte Huis volhoudt dat aan alle prioriteiten moet worden voldaan.

111 miljard dollar

Het Congres heeft al 111 miljard dollar uitgetrokken voor hulp aan Oekraïne, inclusief 67 miljard dollar voor militaire aankopen, 27 miljard dollar voor economische en civiele hulp en 10 miljard dollar voor humanitaire hulp. Young schreef dat dit alles, met uitzondering van ongeveer 3% van de militaire financiering, half november was opgebruikt.

De regering Biden heeft gezegd dat ze het tempo van sommige militaire hulp aan Kiev de afgelopen weken heeft vertraagd om te proberen de leveringen te rekken totdat het Congres meer geld goedkeurt.

“We hebben geen geld meer om Oekraïne in deze strijd te steunen,” schreef Young. “Dit is geen probleem voor volgend jaar. Het is nu tijd om een democratisch Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen de Russische agressie. Het is tijd voor het Congres om te handelen.”

Republikeinse eisen

De brief volgde op een geheime briefing op Capitol Hill op 29 november voor de leiders van het Huis en de Senaat over de noodzaak van de hulp. Ambtenaren van Defensie en andere nationale veiligheidsfunctionarissen informeerden de “grote vier” congresleiders.

Het Congres debatteert over het financieringspakket van bijna 106 miljard dollar van president Joe Biden, dat 61 miljard dollar voor Oekraïne bevat maar verstrikt is geraakt door Republikeinse eisen voor wijzigingen in de beveiliging van de grens tussen de VS en Mexico.

“Ze waren duidelijk over het feit dat Oekraïne snel hulp nodig heeft – en ons leger heeft die hulp ook snel nodig,” vertelde Senaat Meerderheidsleider Chuck Schumer in een interview aan The Associated Press.