Buitenland

EU-commissaris: ‘Enorm risico op terreuraanslagen tijdens kerstvakantie’

05-12-2023 11:33

Hamas
Shutterstock.

(Brussel, AP, 5 december 2023) – Europa loopt tijdens de kerstvakantie een “enorm risico op terroristische aanslagen” door de gevolgen van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas, waarschuwde de EU-commissaris voor binnenlandse zaken dinsdag.

De waarschuwing kwam op het moment dat Franse onderzoekers een fatale aanslag onderzoeken die dit weekend plaatsvond in de buurt van de Eiffeltoren in Parijs.

Er werden vragen gesteld over de geestelijke gezondheid van de verdachte, die trouw zwoer aan de extremistische Islamitische Staat voordat hij een Duits-Filipijnse toerist doodstak en twee andere mensen verwondde met een hamer.

‘Enorm risico’

“Met de oorlog tussen Israël en Hamas, en de polarisatie die dat veroorzaakt in onze samenleving, met de komende feestdagen, is er een enorm risico op terroristische aanslagen in de EU,” vertelde EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson aan verslaggevers.

“We zagen het onlangs gebeuren in Parijs, helaas hebben we het ook eerder gezien,” zei ze, terwijl de EU-ministers van Binnenlandse Zaken bijeenkwamen in Brussel.

Ze gaf geen details over informatie die tot haar waarschuwing zou kunnen hebben geleid. Haar kantoor reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om details.

30 miljoen euro extra

Johansson, die onder meer verantwoordelijk is voor veiligheid en immigratie, zei dat de Europese Commissie 30 miljoen euro extra beschikbaar zal stellen om de veiligheid in kwetsbare gebieden, met name kerken, synagoges en moskeeën, te verbeteren.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, betuigde Frankrijk haar medeleven met de aanslag en zei dat de aanslag aantoont “hoe acuut en hoe ernstig de dreiging van islamitisch terrorisme momenteel is in de EU”.

“De oorlog in Gaza en de terreur van Hamas verergeren deze situatie,” zei ze tegen verslaggevers.