Buitenland

Netanyahu: ‘Vrouwenrechtenorganisaties, waar zijn jullie verdomme?’

06-12-2023 09:51

Hamas
AP Photo/Khalil Hamra.

(Sam Mednick, Jeruzalem, AP, 6 december 2023) – Een man die zich tijdens de Hamas-aanval op een openluchtmuziekfestival in Israël op 7 oktober in een kuil verborg, zei dat hij iemand in de buurt hoorde schreeuwen dat ze verkracht werd.

Elders in het gebied zag een paramedicus het lichaam van een jonge vrouw met haar benen open, haar broek naar beneden getrokken en wat leek op sperma op haar onderrug.

Een reservist van het leger die de taak had om de slachtoffers van de militanten te identificeren, zei dat sommige vrouwen slechts bebloed ondergoed droegen.

Seksueel geweld

Dergelijke getuigenissen aan The Associated Press, samen met de eerste evaluaties van een Israëlische rechtengroep, tonen aan dat seksueel geweld deel uitmaakte van de gruweldaad door Hamas en andere Gazaanse terroristen op 7 oktober.

Terwijl onderzoekers nog steeds de omvang van de aanrandingen proberen vast te stellen, beschuldigt de Israëlische regering de internationale gemeenschap, in het bijzonder de Verenigde Naties, ervan de pijn van de Israëlische slachtoffers te negeren.

“Ik zeg tegen de vrouwenrechtenorganisaties, tegen de mensenrechtenorganisaties, jullie hebben gehoord van de verkrachting van Israëlische vrouwen, gruwelijke wreedheden, seksuele verminking – waar zijn jullie verdomme?” vertelde premier Benjamin Netanyahu dinsdag tijdens een nieuwsconferentie, waarbij hij overschakelde naar het Engels om het punt te benadrukken.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de berichten over seksueel geweld “ontstellend” en drong er bij de wereld op aan om “gruwelijke verslagen van onvoorstelbare wreedheid” te veroordelen.

60.000 video’s

Twee maanden na de Hamas-aanvallen op het muziekfestival, boerengemeenschappen en legerposten in het zuiden van Israël, heeft de politie nog steeds moeite om de puzzelstukjes in elkaar te passen.

In de onmiddellijke nasleep van de aanvallen werd prioriteit gegeven aan het identificeren van lichamen, niet aan het bewaren van bewijs. De politie zegt dat ze 60.000 video’s van de lichaamscamera’s van Hamas-terroristen, van sociale media en van beveiligingscamera’s en 1000 getuigenissen doorkammen om de daders voor het gerecht te brengen.

Het is moeilijk om overlevenden van verkrachtingen te vinden, omdat veel slachtoffers door hun aanvallers zijn gedood.

De groep Physicians for Human Rights Israel, die opkomt voor de Palestijnse burgers in Gaza die lijden onder de langdurige blokkade van het gebied door Israël, publiceerde in november een eerste beoordeling.

“Wat we zeker weten is dat het meer was dan één geval en dat het wijdverspreid was. In die zin dat dit op meer dan één locatie gebeurde en meer dan een handvol keren,” zei Hadas Ziv, directeur beleid en ethiek van de organisatie, dinsdag.

“Wat we niet weten en wat de politie aan het onderzoeken is, is of het op bevel gebeurde en of het systematisch was.”

Hamas heeft beschuldigingen dat haar terroristen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel geweld afgewezen.

‘Ze verkrachten me!’

Ron Freger ontvluchtte het muziekfestival toen Hamas aanviel en zei dat hij een vrouw om hulp hoorde schreeuwen. “Ik lag in een kuil en ik hoorde een meisje schreeuwen: ‘Ze verkrachten me, ze verkrachten me!'” vertelde hij aan de AP.

Enkele minuten later hoorde hij geweerschoten in de buurt en viel ze stil, zei hij. “Het gevoel op dat moment is er een van complete machteloosheid. Ik lig in dit gat en ik kan niets doen. Ik heb geen wapen, ik heb niets, ik ben omringd door andere mensen die zich samen met mij verstoppen en we zijn volkomen machteloos,” zei de 23-jarige uit de Noord-Israëlische stad Netanya.

Vorige maand presenteerde het hoofd van de Israëlische politie aan de internationale nieuwsmedia de op video opgenomen getuigenis van een getuige van de verkrachting op het muziekfestival. Ze zag hoe terroristen een vrouw groepsgewijs verkrachtten terwijl ze op de grond lag.

De mannen trokken aan haar haar, sneden in haar borst en speelden ermee terwijl ze haar aanrandden. De laatste man schoot haar in het hoofd terwijl hij nog in haar zat. De vrouw in de video beschreef hoe ze naar de terroristen keek terwijl ze deed alsof ze dood was.

“Ik begreep niet wat ik zag,” zei ze.

Half dozijn lichamen

Een gevechtsarts vertelde de AP dat hij een half dozijn lichamen van vrouwen en mannen tegenkwam met mogelijke tekenen van seksueel geweld toen hij een van de aangevallen gemeenschappen bereikte.

Eén meisje was in haar hoofd geschoten en lag op de grond, haar benen open en haar broek naar beneden getrokken, met wat leek op sperma op haar onderrug, zei de hospik. Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat zijn eenheid geheim was.

Andere lichamen hadden massale bloedingen rond de lies met ledematen in verwrongen hoeken, zei hij.

Op de militaire basis Shura worden de slachtoffers geïdentificeerd. Shari Mendes, lid van de reservisteneenheid van het leger die zich bezighoudt met de identificatie en religieuze voorbereiding van de begrafenis van vrouwelijke soldaten, zei dat sommige lichamen binnenkwamen met weinig kleding, zoals delen van hun pyjama. Sommigen hadden alleen bebloed ondergoed.

Wijdverspreide seksuele misdaden

Het rapport van Physicians for Human Rights Israel, dat gebaseerd is op open bronnen en interviews, documenteert incidenten op het muziekfestival, huizen in de Gazastrook en een Israëlische militaire basis, die allemaal door Hamas zijn aangevallen.

“Het wordt steeds duidelijker dat het geweld tegen vrouwen, mannen en kinderen ook wijdverspreide seksuele en op geslacht gebaseerde misdaden omvatte”, aldus het rapport.

Vóór deze oorlog stond Hamas er niet om bekend verkrachting als wapen te gebruiken, zegt Colin P. Clarke, directeur onderzoek bij The Soufan Group, een wereldwijd adviesbureau op het gebied van inlichtingen en veiligheid. De tactiek bestond uit zelfmoordaanslagen en aanvallen op Israëlische soldaten en burgers.

Forensisch onderzoek

Een land als Israël zou de middelen moeten hebben om rigoureuze tests uit te voeren om te bevestigen of mensen op een meer systematische manier seksueel werden misbruikt, zei Nidhi Kapur. Een specialist op het gebied van seksueel misbruik in situaties van gewapende conflicten.

“Forensisch onderzoek had een prioriteit moeten zijn om een volledig beeld van de aanval te krijgen”, zegt Kapur, die in de regio heeft gewerkt. “In een conflict zorg je eerst voor de overlevenden, je telt geen lichamen.”

Getuigenissen van seksueel misbruik

Dinsdag hielden Netanyahu en leden van zijn oorlogskabinet een gespannen en emotionele bijeenkomst met onlangs vrijgelaten gijzelaars en familieleden van gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden in Gaza. Sommige van de onlangs vrijgelaten gijzelaars deelden getuigenissen van seksueel misbruik tijdens hun tijd in Gaza, zeiden de deelnemers.

Afzonderlijk vertelde een arts die enkele van de 110 vrijgelaten gijzelaars behandelde aan de AP dat minstens 10 mannen en vrouwen onder de bevrijde gijzelaars seksueel misbruikt of mishandeld werden, maar hij gaf geen verdere details. Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit om de identiteit van de gijzelaars te beschermen.

Volgens het Israëlische leger worden 138 gijzelaars, waaronder 15 vrouwen, nog steeds vastgehouden door Hamas en andere militante groeperingen in Gaza. Luitenant Kolonel Richard Hecht, een militaire woordvoerder, zei dat het leger “absoluut” bezorgd is over seksueel geweld tegen vrouwelijke gijzelaars.

Falen in steunen van vrouwen

Op maandag organiseerde Israël een speciaal evenement bij de Verenigde Naties. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, de Amerikaanse senator Kirsten Gillibrand en topman Sheryl Sandberg uit de techsector waren onder degenen die kritiek hadden. Op wat zij noemden het wereldwijde falen om vrouwen te steunen die seksueel zijn misbruikt en in sommige gevallen gedood.

Maar sommige groepen zeggen dat Israël het onderzoek niet gemakkelijk maakt.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei dat het toegang had gevraagd tot Israël en de Palestijnse gebieden om informatie te kunnen verzamelen over de gebeurtenissen die plaatsvonden op 7 en 8 oktober. Maar Israël heeft niet gereageerd op zijn verzoeken, zei Ravina Shamdasani, woordvoerder van het VN Bureau voor de Mensenrechten.

Israël zegt dat het kantoor vooroordelen heeft tegen Israël en niet wil samenwerken met het orgaan. Israëlische functionarissen zeiden dat ze alle opties voor onafhankelijke internationale mechanismen om onderzoek te doen zouden overwegen.

Rechtenexperts zeggen dat de Verenigde Naties het beste in staat zijn om een eerlijk, geloofwaardig en onpartijdig onderzoek uit te voeren.

“Deze getuigenissen zijn gruwelijk en verdienen een dringend, grondig en geloofwaardig onderzoek,” zei Heather Barr, associate director voor de afdeling vrouwenrechten bij Human Rights Watch.