Buitenland

Woede na hoorzitting antisemitisme campussen Harvard, Penn, MIT

06-12-2023 15:32

Hardvard-president Claudine Gay
Hardvard-president Claudine Gay. AP Photo/Mark Schiefelbein.

(Katia Porzecanski, Bloomberg, 6 december 2023) – Topmannen van hedgefondsen hebben de presidenten van Harvard University, de University of Pennsylvania en het Massachusetts Institute of Technology bekritiseerd omdat ze geweigerd hebben te zeggen dat oproepen tot genocide op Joden tegen het schoolbeleid is.

Lees ook: Door antisemitisme op campus begint Harvard-donatiemachine te haperen

“Ik wou dat ik kon stoppen met twee keer geven,” zei Cliff Asness, een Penn-alumnus en oprichter van AQR Capital Management, in een post op X, verwijzend naar zijn donaties aan de school. “Dit is gewoon krankzinnig. Krankzinnig.”

Lees ook: Princeton, Yale, Harvard: ‘Campus broeinest van antisemitisme’

Claudine Gay van Harvard, Liz Magill van Penn en Sally Kornbluth, voorzitter van MIT, getuigden dinsdag voor de Education and the Workforce Committee van het Amerikaanse Huis. Hierbij verdedigden ze hun acties tegen antisemitisme en haalden tegelijkertijd het belang aan van het beschermen van de vrijheid van meningsuiting.

Veiligheid Joodse studenten

De voorzitter van de commissie, de Republikein Virginia Foxx, zei dat ze wilde weten waarom de bestuurders van de universiteiten “grotendeels aan de zijlijn stonden en toestonden dat afschuwelijke retoriek woekerde en groeide”. Dit na de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober

Protesten die uitbraken in de nasleep van de aanval en de daaropvolgende oorlog hebben campussen in de VS in beroering gebracht.

Alumni en donateurs, verwijzend naar wat zij omschreven als incidenten van antisemitisme, zeiden dat universiteiten niet genoeg doen om een veilige leeromgeving voor Joodse studenten te creëren.

Uit een enquête die vorige week werd gepubliceerd door de Anti-Defamation League en College Pulse bleek dat 73% van de Joodse studenten antisemitisme heeft ervaren of gezien sinds het begin van het schooljaar.

Oproepen tot genocide

Afgevaardigde Elise Stefanik (Republikeinen, New York), afgestudeerd aan Harvard, vroeg de voorzitters van de universiteiten of “oproepen tot de genocide op Joden” in strijd is met hun gedragscode. En of het een vorm van pesten of intimidatie is, verwijzend naar oproepen tot ‘intifada‘ die tijdens veel schoolprotesten worden geroepen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Kornbluth antwoordde dat ze “als intimidatie zouden worden onderzocht als ze alomtegenwoordig en ernstig zijn”.

Magill zei dat “het een contextafhankelijke beslissing is” die als intimidatie kan worden beschouwd “als de toespraak overgaat in gedrag”.

Gay zei ook dat het afhing van de context, zoals het “gericht zijn op een individu”.

Oproep tot aftreden

“Ze moeten allemaal in ongenade aftreden,” postte activistische investeerder Bill Ackman, die zijn alma mater Harvard heeft opgeroepen om meer te doen om Joodse studenten te beschermen, op X. Hij voegde een filmpje toe van de interactie en zei dat “als een CEO van een van onze bedrijven een soortgelijk antwoord zou geven, hij of zij binnen het uur toast zou zijn.”

Dan Loeb, de miljardair oprichter van Third Point LLC, liet ook van zich horen.

“De laffe en gewetenloze reacties laten zien dat ze niet geschikt zijn om leiding te geven,” zei hij in antwoord op een van Ackman’s berichten.

Vertegenwoordigers van Harvard, MIT en Penn reageerden niet op een verzoek om commentaar buiten kantooruren. De drie scholen hebben een werkgroep antisemitisme ingesteld.

Vrijheid van meningsuiting

Tijdens de hoorzitting benadrukten de voorzitters hoe belangrijk het is om de vrijheid van meningsuiting op campussen te behouden. En ook om tegelijkertijd een veilige omgeving voor studenten te creëren, en hoe moeilijk het is om die twee met elkaar in evenwicht te brengen.

“Ik heb geprobeerd om haat te bestrijden en tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting te behouden,” zei Gay. “Dit is moeilijk werk. Ik weet dat ik het niet altijd goed heb gedaan.”

In een verklaring op X zei Harvard Hillel dat Gay’s weigering om een lijn te trekken rond bedreigende uitingen “diep schokkend” was en dat haar “falen om deze uitingen op de juiste manier te veroordelen haar vermogen om Joodse studenten op de campus van Harvard te beschermen in twijfel trekt.”

Steeds agressiever antisemitisme

In een apart interview zei Ackman dat hij bezorgd was dat antisemitische acties op de campus “agressiever” zijn geworden. Zijn tweets bevatten video’s van demonstranten die lessen onderbreken met megafoons en mensen die slogans roepen zoals “From the river to the sea“, wat velen interpreteren als een oproep tot de vernietiging van Israël.

Gay heeft de slogan veroordeeld.

“Er zijn bepaalde uitingen die zeker toelaatbaar zijn onder het Eerste Amendement,” zei Ackman in The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations op Bloomberg TV.

“Mensen kunnen kritisch zijn over Israël, de Israëlische regering. Maar helaas zijn er kinderen die bespuugd of mishandeld zijn, of die zijn lastiggevallen, of antisemitische uitspraken zijn geplaatst op Slack message boards op de campus.”