Buitenland

Britten beschuldigen Russische FSB van ‘pogingen tot mengen in Britse politiek’, ambtenaren en journalisten doelwit

07-12-2023 13:35

Belastingdienst
Shutterstock.

(Ellen Milligan, Ryan Gallagher, Bloomberg, 7 december 2023) – Het Verenigd Koninkrijk beschuldigde de belangrijkste inlichtingendienst van Rusland ervan de e-mails van Britse politici en ambtenaren te willen hacken in een poging zich te mengen in de democratische processen.

“Ze hebben het gemunt op hooggeplaatste personen en entiteiten met een duidelijke bedoeling: informatie die ze hebben verkregen gebruiken om zich te mengen in de Britse politiek”, vertelde minister Leo Docherty van Buitenlandse Zaken donderdag aan het Lagerhuis.

Volgens Docherty waren de inbraken onder andere gericht op persoonlijke e-mailaccounts en pogingen om zich voor te doen als universitairen en mediaorganisaties. Ambtenaren en journalisten zijn ook het doelwit geweest van de Russische Federale Veiligheidsdienst, bekend als de FSB, zei hij.

Significante bedreiging

In november waarschuwde het Britse National Cyber Security Centre dat Russische en andere door de staat gesponsorde hackers een “blijvende en significante bedreiging” voor het land vormden. Het agentschap zei dat Rusland een van de meest productieve staten is op het gebied van cybercriminaliteit en aanzienlijke middelen heeft ingezet om internationaal hackoperaties uit te voeren.

De FSB reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Center 18

Het Verenigd Koninkrijk voegde donderdag twee Russische staatsburgers toe aan de sanctielijst vanwege hun vermeende betrokkenheid bij Star Blizzard, een cybergroep die volgens de regering Britse politici als doelwit heeft sinds ten minste 2015 en in verband wordt gebracht met Center 18 van de FSB.

Center 18 is door Britse bondgenoten ook in verband gebracht met de FSB. De VS hebben in 2017 twee FSB-officieren van de groep aangeklaagd voor het binnendringen van miljoenen e-mailaccounts.

Center 18 richt zich voornamelijk op persoonlijke e-mailadressen en gebruikt uitgebreid onderzoek via sociale media om zich voor te doen als contactpersonen van politici en ambtenaren om legitiem over te komen en kwaadaardige links te versturen, aldus Docherty.

Criminele bendes

Naast aanvallen die worden uitgevoerd door Russische militaire of door de staat gesponsorde hackers, vormen ook aan Rusland gelinkte criminele bendes een aanzienlijke bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar hebben de bendes ingebroken in een reeks high-profile bedrijven en organisaties, waaronder de Barts Health NHS Trust, overheidsaannemer Capita Plc en postbedrijf Royal Mail.