Buitenland

Hamas-terroristen herdenken sterfdag Nelson Mandela samen met familieleden Mandela

07-12-2023 11:53

Nelosn Mandela
Nelson Mandela. AP Photo/Jacquelyn Martin.

(Gerald Imray/TPO, Kaapstad, AP, 7 december 2023) – Hamas-terroristen legden dinsdag samen met familieleden van Nelson Mandela kransen bij het standbeeld van de staatsman en Nobelprijswinnaar voor de Vrede in Zuid-Afrika ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn dood.

Voormalig Hamas-minister Basem Naim is in Zuid-Afrika als lid van een delegatie en voegde zich bij Mandela’s kleinzoon, Mandla Mandela, en anderen tijdens de ceremonie in de Union Buildings in Pretoria, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Zuid-Afrika spreekt al jaren zijn steun uit voor de Palestijnse zaak en heeft Israël scherp bekritiseerd over zijn reactie op de terreuraanvallen van 7 oktober door Hamas. Zuid-Afrika heeft eerder de acties van Israël in Gaza vergeleken met zijn eigen vroegere apartheidssysteem van raciale onderdrukking.

Israëlische ambassade sluiten

Zuid-Afrika’s regerende African National Congress partij, die ooit werd geleid door Nelson Mandela, stemde vorige maand voor een motie in het parlement om de Israëlische ambassade in Zuid-Afrika te sluiten en de diplomatieke banden te verbreken vanwege de oorlog in Gaza. De motie riep op om de banden te verbreken totdat er een permanent staakt-het-vuren zou zijn.

De motie werd met een grote meerderheid aangenomen, maar moet nog worden uitgevoerd door president Cyril Ramaphosa, die Israël heeft bekritiseerd, maar ook Hamas heeft veroordeeld voor de aanval op Israëlische burgers die de oorlog heeft ontketend.

Pro-Palestijnse mars

Mandla Mandela is een ANC-wetgever en heeft Naim en andere Hamas-terroristen ontvangen in Zuid-Afrika. Ze namen vorige week deel aan een pro-Palestijnse mars in Kaapstad en woonden een conferentie bij in Johannesburg die Mandla Mandela organiseerde om de Palestijnen te steunen.

Nelson Mandela stierf op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd. De steun van Zuid-Afrika voor de Palestijnse zaak is een van de nalatenschappen van de voormalige president en anti-apartheidsicoon, nadat hij de benarde situatie van zwarte Zuid-Afrikanen onder het apartheidsregime vergeleek met de Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Maar Mandela bezocht Israël ook in 1999 na het einde van zijn ambtstermijn als president en probeerde de banden te verbeteren.