Buitenland

Rabbijn Harvard stapt op wegens antisemitisme, bizarre hoorzitting voorzitter Harvard

08-12-2023 14:40

Israël
Ron Adar/Shutterstock.

(Janet Lorin, Bloomberg, 8 december 2023) – Rabbijn David Wolpe heeft ontslag genomen uit de adviescommissie antisemitisme van Harvard University, wat een klap betekent voor de inspanningen van de school om de bezorgdheid over het toenemende antisemitisme op de campus weg te nemen.

Lees ook: Voorzitters Harvard, Penn halen bakzeil, komen met verklaring tegen antisemitisme

Wolpe, een gastwetenschapper aan de Harvard Divinity School, zei dat zijn beslissing gebaseerd was op “gebeurtenissen op de campus en de pijnlijk ontoereikende getuigenis” van president Claudine Gay tijdens een hoorzitting van het congres deze week.

Dat “versterkte het idee dat ik niet het verschil kan maken dat ik had gehoopt,” zei hij in een bericht op X.

“Het bagatelliseren of ontkennen van de Joodse ervaring, inclusief onuitsprekelijke wreedheden, is een enorme en voortdurende catastrofe,” schreef Wolpe, emeritus rabbijn van de Sinai Temple in Los Angeles.

Verder prees hij Gay als een “vriendelijk en bedachtzaam persoon” en zei hij dat de meeste studenten aan Harvard “alleen een opleiding en een baan willen, geen ideologische agenda’s willen nastreven”.

Hoorzitting

De controverse rond Gay is toegenomen na haar optreden tijdens de hoorzitting van 5 december. Toen gaven zij en haar collega’s van de Universiteit van Pennsylvania en het Massachusetts Institute of Technology ontwijkende juridische antwoorden op vragen of het oproepen tot de genocide op Joden tegen het schoolbeleid is.

Gay krabbelde later terug en zei op sociale media dat Harvard gewelddadige uitingen tegen Joodse studenten niet door de vingers zal zien.

Over Wolpe’s beslissing zei ze dat ze dankbaar was voor zijn “advies, perspectief en vriendschap” in de afgelopen weken.

“Met bedachtzaamheid en openhartigheid heeft hij mijn begrip en dat van onze gemeenschap over de onacceptabele aanwezigheid van antisemitisme hier op Harvard verdiept,” zei Gay in een verklaring per e-mail.

“We hebben nog meer werk te doen en zijn bijdragen zullen ons helpen ons pad vooruit te bepalen. Antisemitisme hoort niet thuis in de Harvard-gemeenschap, en ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat geen enkel lid van onze Joodse gemeenschap geconfronteerd wordt met deze haat, in welke vorm dan ook.”

Penn-president Liz Magill werd ook gedwongen om haar opmerkingen te verduidelijken in een video en de roep om het aftreden van beide leiders wordt steeds luider, met kritiek van alumni, leiders uit het bedrijfsleven, docenten en politici.

Kritiek

“Oproepen tot genocide zijn monsterlijk en tegenstrijdig met alles waar wij als land voor staan,” verklaarde Andrew Bates, een woordvoerder van het Witte Huis.

Pfizer Inc. CEO Albert Bourla, wiens grootouders, tante en oom omkwamen in de Holocaust, noemde het “een van de meest verachtelijke momenten in de geschiedenis van de Amerikaanse academische wereld”.

Investeerder Bill Ackman zei dat “ze allemaal in schande moeten aftreden”, terwijl gouverneur Josh Shapiro van Pennsylvania de eerste reactie van Magill afdeed als schandelijk en onacceptabel.

De onderwijscommissie van het Huis heeft gezegd dat het een onderzoek zal instellen naar MIT, Harvard, Penn en andere universiteiten, waarbij ook disciplinaire gegevens zullen worden opgevraagd.

Het uitvoerend comité van MIT Corp. zei dat Kornbluth zijn “volledige en onvoorwaardelijke steun” heeft.