Premium | Achtergrond

Rechtszaak F35-onderdelen Israël: screenshotjournalistiek, dubbele petten en talkshowgeschmier

09-12-2023 11:01

F-35 Lightning II.
Premium
F-35 Lightning II. Foto: Defensie.nl

(Dieuwertje Kuijpers, TPO, 9 december 2023) - Afgelopen week sleepten ngo’s Oxfam Novib en The Rights Forum de Nederlandse Staat voor de rechter. De standaardleveringen van F35-onderdelen aan Israel zouden gelijk staan aan 'groen licht geven voor oorlogsmisdaden'. Dit is een reconstructie over hoe grootse woorden in de media beter scoren dan het bewijs wat eronder ligt.

Aanleiding voor de rechtszaak is de vermeende betrokkenheid van Nederland bij de militaire acties van Israël in Gaza, en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking. De situatie voor de bevolking aldaar is dan ook ronduit schrijnend.

'Wat dat betreft lijkt NRC hier toch een beetje het coronagekkie van de post-7 oktober journalistiek'

Het Israëlische leger lijkt te hebben gekozen voor een strategie van collectieve afstraffing door middel van bombardementen. Volgens het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid in Gaza ligt het dodenaantal op 15.000 burgers, waarvan 6000 kinderen en 5000 vrouwen.

Hoewel cijfers van strijdende partijen altijd met een korrel zout mogen worden genomen, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het dodenaantal mogelijk hoger ligt.

Massive act of collective punishment

Israël heeft diverse ziekenhuizen - waarvan het vermoedde dat ze dubbeldienst deden als operationele Hamas-dekmantels - belegerd en andere civiele doelwitten gebombardeerd. Daarnaast hebben ze water, voedsel en elek

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.