Buitenland

‘Harvard-voorzitter gaat niet aftreden’

12-12-2023 14:36

Hardvard-president Claudine Gay
Hardvard-president Claudine Gay. AP Photo/Mark Schiefelbein.

(Janet Lorin, Bloomberg, 12 december 2023)Harvard University-president Claudine Gay zal naar verluidt in functie blijven, na het winnen van de steun van het hoogste bestuursorgaan van de instelling. Dit ondanks de oproepen voor haar aftreden van sommige alumni en wetgevers over haar reactie op antisemitisme op de campus.

Lees ook: Druk op Harvard-voorzitter om af te treden neemt toe

De Harvard Corp zal de beslissing dinsdagochtend in een verklaring bekendmaken, na een bestuursvergadering op maandag, meldde de studentenkrant The Harvard Crimson, zich beroepend op een persoon die niet bij naam werd genoemd.

Een woordvoerder van de universiteit reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

 

Artikel gaat verder na tweet.

Leiderschapskwestie op agenda

De beslissing over Gay’s toekomst aan de oudste universiteit van de VS ligt bij de twaalf leden van de Harvard Corp. De groep is afkomstig uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de filantropie.

De groep bestaat uit Gay, voormalig minister van Handel Penny Pritzker, voormalig American Express Co. hoofd Ken Chenault, investeerder en Harvard penningmeester Timothy Barakett en Shirley Tilghman, voormalig voorzitter van Princeton University.

Dat bestuur kwam maandag tot laat bijeen, ogenschijnlijk om universitaire zaken te bespreken, maar met de leiderschapskwestie bovenaan de agenda.

Donoren niet laten dicteren

In Cambridge circuleerden twee petities. Eén daarvan kwam van meer dan 700 faculteitsleden die er bij de schoolleiding op aandrongen om politieke druk te weerstaan “die in strijd is met de toewijding van Harvard aan academische vrijheid, waaronder oproepen om president Claudine Gay af te zetten”.

“Ik hoop echt dat we donoren en politici niet laten dicteren wie onze school leidt,” zei Harvard-professor Jason Furman, een voormalig economisch topadviseur in de regering-Obama, op X in het weekend.

Bill Ackman

Tegelijkertijd eisen meer dan 1000 studenten en alumni, waaronder miljardairs als Bill Ackman, dat de school haar leider vervangt in de nasleep van toenemend antisemitisme op de campus en haar reacties.

Ackman zei op X dat hij had gehoord dat ze niet zou worden weggestuurd, deels omdat het dan zou lijken alsof het bestuur zwichtte voor zijn druk.

Sommige critici zeiden dat Ackman te ver was gegaan door Gay’s benoeming als Harvard-president in twijfel te trekken.

“Mr. Ackman en anderen hebben gelijk om de aandacht te vestigen op het antisemitisme aan zijn alma mater,” schreef David Thomas, voorzitter van Morehouse College en Ackman’s voormalige professor aan de Harvard Business School.

“Om de vraag te stellen of de selectie van President Gay legitiem is omdat ze een zwarte vrouw is, is een hondenfluitje dat we al eerder hebben gehoord: zwart en vrouw, gelijk niet gekwalificeerd. We moeten dit aan de kaak stellen.”