Portemonnee

Minder steun voor milieu- en sociale-kwesties bij jonge beleggers

12-12-2023 15:10

Regenboog
Shutterstock.

(Jeff Green, Bloomberg, 12 december 2023) – De steun voor environmental, social and governance (ESG) is gedaald onder millennials en Gen Z-beleggers, doorgaans de grootste voorstanders van milieu-, sociale en governance-gerelateerde kwesties. Dit omdat de turbulente financiële vooruitzichten het enthousiasme temperen, volgens een onderzoek van de Stanford University en het Hoover Institute.

Minder dan de helft van de Millennial- en Gen Z-beleggers (41 jaar en jonger) zei dit jaar “zeer bezorgd” te zijn over milieukwesties, tegenover 70% in 2022.

Diezelfde groep is ook veel minder bereid om marktrendementen op te geven om aan hun sociale idealen te voldoen, volgens het onderzoek onder ongeveer 1000 beleggers dat dit najaar werd uitgevoerd.

Hoge financieringskosten

Hogere financieringskosten hebben de afgelopen zes maanden bijgedragen aan een daling van 30 miljard dollar in Amerikaanse aandelen in schone energie. Deze bedrijven werden gezien als kansrijk na de goedkeuring van de Inflation Reduction Act, die miljarden dollars belooft voor Amerika’s overstap naar schone energie.

“Het afgelopen jaar was een beetje een onderbuikcontrole”, zegt Amit Seru, een van de auteurs van het onderzoek en professor aan de Stanford Graduate School of Business en lid van de Hoover Institution-werkgroep over corporate governance. “Als de rente omhoog gaat, schiet de inflatie omhoog en worstelen mensen zeker met de realiteit.”

Een paar jaar geleden werden Millennial- en Gen Z-beleggers door consultants omschreven als de belangrijkste aanjagers van de hausse in ESG-beleggingen vanwege hun zorgen over klimaatverandering en gender- en rassenongelijkheid.

Woke kapitalisme

Daarentegen hebben conservatieve beleggers de kritiek op ESG aangevoerd door het een “woke kapitalisme” te noemen dat meer gericht is op sociale kwesties dan op het genereren van winst.

Het is niet duidelijk of de erosie van steun tijdelijk is of van lange duur zal zijn, aldus Seru.

De verschuiving brengt jongere beleggers meer op één lijn met de oudere beleggers, de beleggers ouder dan 58, die zich nog steeds weinig zorgen maken over ESG-onderwerpen, volgens het onderzoek.

“Je bent van nature liberaler als je net van de universiteit komt,” zei David Larcker, een andere auteur van het onderzoek en professor aan de Stanford Graduate School of Business.

Rekeningen

“Plotseling komen de rekeningen en denk je: ‘Ja, we zijn hier voorstander van, maar we gaan niet alles opgeven om dit vooruit te helpen’.”

Jongere beleggers zeggen bijvoorbeeld bereid te zijn om tussen de 1 procent en 5 procent van hun pensioenspaargeld te verliezen om ESG-doelen te steunen, terwijl oudere beleggers niets willen verliezen, volgens het onderzoek.