Economie

ECB laat rentetarief ongewijzigd, ‘zolang als nodig is om inflatie te bestrijden’

14-12-2023 15:34

Christine Lagarde
ECB-president Christine Lagarde. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

(David McHugh, Frankfurt, AP, 14 december 2023) – De Europese Centrale Bank heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief op recordhoogte gehouden en gezegd dat ze dit zo lang als nodig zal laten staan om de inflatie terug te dringen. Hiermee geeft de ECB aan dat verlagingen niet in het verschiet liggen, ondanks de verwachting dat ze volgend jaar actie zal ondernemen om de krimpende economie te ondersteunen.

Het volgt op vergelijkbare beslissingen deze week van de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de Zwitserse nationale bank om de rente ongewijzigd te laten. De Fed gaf daarentegen aan dat ze volgend jaar drie renteverlagingen zou kunnen doorvoeren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bloomberg.

De ECB gaf weinig prijs over haar toekomstige stappen nadat ze haar referentierente op 4% hield en herhaalde dat ze beslissingen zal nemen op basis van de meest recente informatie over hoe de economie het doet.

“Moeten we onze waakzaamheid verlagen? Die vraag stellen we onszelf. Nee, we moeten absoluut niet minder waakzaam zijn”, zei bankpresident Christine Lagarde op een persconferentie.

“Beleidsmakers hebben helemaal niet gesproken over renteverlagingen, geen discussie, geen debat over deze kwestie,” zei ze.

Lagarde benadrukte ook dat toekomstige beslissingen ervoor zullen zorgen dat de rentetarieven “zo lang als nodig op een voldoende restrictief niveau worden vastgesteld”.

Wereldwijd renteverhogingen

Wereldwijd hebben centrale banken de rente drastisch verhoogd om de inflatie te beteugelen die uitbrak in de nasleep van de COVID-19 pandemie en de Russische invasie in Oekraïne. Ze proberen nu een evenwicht te vinden tussen het lang genoeg hoog houden van de rente om de inflatie binnen de perken te houden en het risico dat hogere leenkosten hun economieën in een recessie kunnen storten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bloomberg.

De inflatie is meer dan verwacht gedaald in de 20 landen van de Europese Unie die de euro gebruiken, van een piek van 10,6% in oktober 2022 naar 2,4% in november. Dat is niet ver van de doelstelling van de ECB van 2%, die als het beste voor de economie wordt beschouwd.

Daarom voorspellen analisten dat de ECB de rente volgend jaar zal verlagen, hoewel de timing niet zeker is en de prognoses uiteenlopen van maart tot september.

Achtergebleven economische groei

Terwijl de inflatie is gedaald na een recordtempo van renteverhogingen, is de economische groei achtergebleven omdat de kosten van lenen zijn gestegen voor zaken als huisaankopen en bedrijfsinvesteringen in nieuwe kantoren en fabrieksapparatuur. De eurozone zag de economische productie in het kwartaal juli-september met 0,1% krimpen.

Ondertussen lopen de lonen nog steeds achter op de hogere prijzen in de winkels, waardoor de Europese consumenten minder euforisch zijn, zelfs nu de Europese stadscentra zich in kerstverlichting hullen.

In Parijs zegt reisagent Amel Zemani dat de kerstinkopen zullen moeten wachten tot de uitverkoop na de feestdagen.

“Ik kan dit jaar niet gaan winkelen, ik kan me geen kerstcadeaus voor de kinderen veroorloven,” zei ze.

“Wat willen ze? Ze willen sneakers. Ik wacht op de uitverkoop om ze dan de cadeaus te geven. En ze begrijpen het.”

Steven Ekerovich, een Amerikaanse fotograaf die in de Franse hoofdstad woont, zei dat terwijl “Parijs qua prijzen gemakkelijk 50% achterliep op de rest van de grote kosmopolitische steden, het nu snel aan het inlopen is. Huren, eten, kleding. Dus je moet nu voorzichtig zijn.”

Mogelijk renteverlaging in maart

Europa’s dalende inflatie en economische stagnatie betekenen dat de ECB de eerste grote centrale bank kan zijn die overgaat tot renteverlagingen, aldus Frederik Ducrozet, hoofd macro-economisch onderzoek bij Pictet Wealth Management.

Maar de verwachtingen lopen uiteen, van Deutsche Bank‘s voorspelling dat maart een mogelijkheid is tot Pictet’s mening dat juni het meest waarschijnlijk is.

De verwachtingen voor een renteverlaging in maart kunnen “overdreven euforie” zijn, aldus Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg bank, die waarschuwt dat de inflatie weer kan stijgen voordat deze verder daalt. Hij verwacht geen renteverlaging voor september.

Hogere rentetarieven bestrijden inflatie door de kosten van lenen in de hele economie te verhogen, van bankleningen en kredietlijnen voor bedrijven tot hypotheken en creditcards. Dat maakt het duurder om te lenen om dingen te kopen of te investeren, waardoor de vraag naar goederen daalt en de prijzen dalen.