Buitenland

Poetin blijft ‘vastbesloten militaire doelen in Oekraïne te bereiken’

14-12-2023 14:34

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin in 2012. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Government Press Service)

(Bloomberg, 14 december 2023) – President Vladimir Poetin zei dat Rusland vastbesloten blijft om zijn militaire doelen in Oekraïne te bereiken, nu verdeeldheid over Amerikaanse en Europese hulp het vermogen van Kiev om de invasie af te slaan dreigt te ondermijnen.

Lees ook: De EU-top waarbij ‘veel belangrijks afhangt van één leider’, Viktor Orbán

“Er zal vrede zijn als we onze doelen bereiken”, zei Poetin donderdag tijdens zijn persconferentie. “Ze veranderen niet”, zei hij en herhaalde beweringen dat de niet-uitgelokte aanval werd uitgevoerd om de “denazificatie, demilitarisering van Oekraïne en zijn neutrale status” veilig te stellen.

Poetin houdt de persconferentie voor het eerst sinds hij het bevel gaf voor de invasie van Oekraïne in februari 2022. Ondanks de catastrofale verliezen van Russische troepen, die de Amerikaanse inlichtingendienst deze week schatte op 315.000 doden en gewonden, geniet Poetin nog steeds brede publieke steun voor de oorlog.

Die oorlog had binnen enkele dagen de overwinning moeten opleveren, maar is nu al in zijn 22e maand bezig is.

Mobilisatie

Nadat hij vorig jaar een impopulaire mobilisatie van 300.000 reservisten had bevolen, sloot Poetin een herhaling van de oproep voorlopig uit.

In antwoord op een vraag van een Russische journalist zei de president dat tot nu toe 486.000 mensen een contract hadden getekend om zich bij het leger aan te sluiten, waarmee het door de regering gestelde doel werd overtroffen. “Waarom hebben we een mobilisatie nodig? Dat is niet nodig,” zei hij.

Presidentsverkiezingen

De langstzittende Kremlin-leider sinds Josef Stalin kondigde vorige week aan dat hij zich kandidaat zal stellen voor een vijfde termijn als president in de verkiezingen van maart om zijn bewind te verlengen tot 2030.

Met tegenstanders in de gevangenis of in ballingschap te midden van de hardste Kremlin onderdrukking in decennia, is het zeker dat Poetin de streng gecontroleerde stemming zal winnen.

Ambtenaren willen de verkiezingen afschilderen als een goedkeuring van de oorlog die hij ziet als een confrontatie met de VS en zijn bondgenoten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie om te voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO.

Gevangenenruil

Rusland is bereid om “volwaardige betrekkingen” met de VS te herstellen, hoewel de tijd daarvoor nog niet rijp is, zei Poetin. “Maar we zijn er klaar voor.”

Hij onthulde dat Rusland en de VS in “voortdurende” dialoog zijn over een mogelijke deal om gevangenen te ruilen, waaronder Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich en voormalig marinier Paul Whelan.

Hij voegde er aan toev dat elke overeenkomst “geschikt moet zijn voor beide partijen”. Poetin ging verder: “Het is niet gemakkelijk. Ik hoop dat we een oplossing vinden.

In antwoord op een aparte vraag over zijn relatie met Emmanuel Macron, zei Poetin dat de Franse president “op een bepaald moment” het contact verbrak, zonder te vermelden dat het over zijn invasie in Oekraïne ging.

Als Frankrijk en andere Europese landen het contact willen hervatten, dan “zijn we er klaar voor”, zei hij.

Patstelling

Met een effectieve patstelling op het slagveld heeft het Kremlin er vertrouwen in dat Rusland zijn controle over bezette regio’s in Oost- en Zuid-Oekraïne kan consolideren en kan wachten tot de internationale steun voor Kiev uiteenvalt.

Rusland viel Oekraïne voor de derde keer in een week aan met drones en S-300 raketten, slechts enkele uren voordat Poetin het evenement begon. Sirenes klonken door heel Oekraïne tijdens de nieuwsconferentie van Poetin.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky slaagde er tijdens een bezoek aan Washington deze week niet in om Amerikaanse wetgevers ervan te overtuigen 61 miljard dollar aan militaire hulp vrij te maken die het Witte Huis wil geven voor de oorlogsinspanningen.

Republikeinen eisen dat president Joe Biden eerst instemt met maatregelen om de grens tussen de VS en Mexico strenger te beveiligen.

EU-top

De leiders van de Europese Unie beginnen donderdag aan een tweedaagse top in Brussel om te praten over de goedkeuring van 50 miljard euro steun aan Oekraïne, die wordt tegengehouden door bezwaren van de Hongaarse premier Viktor Orban.

De Russische economie past zich aan aan de ongekende internationale sancties naar aanleiding van de oorlog. De leenkosten zijn het hoogst sinds kort na het begin van de invasie, terwijl de centrale bank de inflatie probeert te beteugelen die bijna het dubbele is van de doelstelling van 4%.

De regering heeft enkele valutacontroles hersteld om de roebel te ondersteunen nadat deze de afgelopen maanden twee keer tot 100 per dollar was gedaald, onder druk van kelderende exportopbrengsten en zware overheidsuitgaven.

Russische inflatie

De inflatie in Rusland kan tegen het einde van het jaar oplopen tot 7,5%-8%, zei Poetin. De centrale bank en de regering nemen maatregelen om de prijsstijging te beteugelen en terug te brengen naar het streefcijfer, zei hij.

Poetin houdt traditioneel aparte evenementen voor zijn jaarlijkse nieuwsconferentie met journalisten en een Direct Line call-in met gewone Russen, maar heeft ze dit keer gecombineerd.

Beide werden vorig jaar geannuleerd nadat de Russische strijdkrachten een reeks terugtochten moesten incasseren toen het Oekraïense leger de noordelijke regio Kharkiv en de zuidelijke stad Kherson heroverde.