Buitenland

Nog altijd geen teken van leven Alexei Navalny

15-12-2023 13:43

Alexei Navalny
Alexei Navalny. AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

(Dasha Litvinova, Tallinn, AP, 15 december 2023) – De verblijfplaats van de Russische oppositieleider Alexei Navalny bleef vrijdag onbekend. Penitentiaire ambtenaren meldden dat hij eerder deze maand was verplaatst uit de regio waar hij zijn straf uitzat.

Navalny’s advocaten hebben hem sinds 6 december niet meer gezien, zei zijn woordvoerder Kira Yarmysh op X.

Navalny zit een gevangenisstraf van 19 jaar uit op beschuldiging van extremisme in een zwaar beveiligde gevangenis, strafkolonie nr. 6, in de stad Melekhovo in de regio Vladimir, ongeveer 230 kilometer ten oosten van Moskou.

Hij zou worden overgeplaatst naar een “speciaal beveiligde” strafkolonie, een faciliteit met het hoogste beveiligingsniveau in het Russische penitentiaire systeem.

Overplaatsingen

Overplaatsingen naar Russische gevangenissen zijn berucht om de lange duur, soms weken, waarin er geen toegang is tot gevangenen en informatie over hun verblijfplaats beperkt of niet beschikbaar is. Navalny kan worden overgeplaatst naar een van deze strafkolonies in heel Rusland.

Navalny’s advocaat kreeg vrijdag tijdens een rechtszitting te horen dat zijn cliënt “de regio Vladimir heeft verlaten” op 11 december, zei Jarmysj in een tweet. “Waarheen precies hij werd verplaatst is onduidelijk,” schreef ze.

Vyacheslav Gimadi, hoofd van de juridische afdeling van Navalny’s Anti-Corruptie Stichting, zei op X dat de informatie afkomstig was van een verklaring van de gevangenisdienst die in de rechtszaal werd voorgelezen.

Poetin-tegenstander

Navalny, 47, zit sinds januari 2021 achter de tralies. Als de felste vijand van president Vladimir Poetin voerde hij campagne tegen officiële corruptie en organiseerde hij grote anti-Kremlin protesten.

Zijn arrestatie kwam na zijn terugkeer naar Moskou vanuit Duitsland, waar hij herstelde van een zenuwgasvergiftiging waarvan hij het Kremlin de schuld gaf.

Navalny heeft sindsdien drie gevangenisstraffen gekregen en maanden in isolatie doorgebracht in de strafkolonie in de regio Vladimir voor vermeende kleine overtredingen.

Hij heeft alle aanklachten tegen hem als politiek gemotiveerd afgewezen.

Noodklok

Zijn bondgenoten luidden vorige week de noodklok door te zeggen dat Navalny’s advocaten niet in de strafkolonie werden toegelaten om hem te zien. Ook worden brieven niet bezorgd en dat verscheen hij niet op de geplande rechtszittingen via een videoverbinding.

Jarmysj zei afgelopen vrijdag dat deze ontwikkelingen zorgwekkend waren omdat Navalny onlangs ziek werd en blijkbaar flauwviel “van de honger”. Ze zei dat hij “van voedsel wordt beroofd, in een cel zonder ventilatie wordt gehouden en minimale tijd in de buitenlucht krijgt”.