Politiek Buitenland

Orbán blijft er bij: eerst EU-fondsen uitbetalen aan Hongarije, dan pas steun voor Oekraïne

15-12-2023 11:49

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

(Andras Gergely, Bloomberg, 15 december 2023) – De regering in Boedapest zal een nieuw hulppakket van de Europese Unie voor Oekraïne niet steunen totdat het blok alle middelen uitbetaalt die van Hongarije zijn ingehouden, zei premier Viktor Orban vrijdag.

Lees ook: De EU-top waarbij ‘veel belangrijks afhangt van één leider’, Viktor Orbán

De Europese Commissie stemde deze week in met het vrijgeven van een derde van de ongeveer 30 miljard euro die waren bevroren vanwege de rechtsstaat en corruptie nadat Hongarije wijzigingen had doorgevoerd met betrekking tot de rechterlijke macht, waardoor de onafhankelijkheid van de rechtbanken werd versterkt.

Als de EU-leiders begin volgend jaar weer bij elkaar komen om een pakket van 50 miljard euro voor Oekraïne te overwegen, zal Hongarije ervoor zorgen dat het eerst al zijn eigen middelen krijgt, zei Orban.

“Dit is een geweldige kans voor Hongarije om duidelijk te maken dat het alles moet krijgen waar het recht op heeft,” zei de Hongaarse premier in zijn wekelijkse radio-interview vanuit Brussel.

Daling Hongaarse obligatierente

De gedeeltelijke vrijgave van EU-financiering en een afwijzende houding van de Federal Reserve hebben bijgedragen aan een “extreem snelle” daling van de Hongaarse obligatierente, zeiden analisten van OTP Bank Nyrt vrijdag in een notitie.

Het rendement op 10-jaars staatsobligaties daalde voor de vierde dag, met een daling van 12 basispunten tot 6,08% om 9.34 uur in Boedapest, waarmee het rendement verder daalde van 7,8% in oktober en 9% aan het begin van het jaar. De forint handelde weinig veranderd op 380,02 per euro na een stijging van 0,3% in de afgelopen vijf dagen.

Veto

Het zal ongeveer twee maanden duren voordat de steun van de Europese Commissie wordt omgezet in daadwerkelijke betalingen voor de regering, schreef Peter Virovacz, econoom bij ING Bank in Boedapest, donderdag in een e-mail.

Hoewel Hongarije zich onthield van stemming over de gesprekken met Oekraïne over het EU-lidmaatschap, is Orban nog steeds tegen die beslissing en is hij bereid om in een later stadium een veto uit te spreken over de toetreding van Oekraïne, zei de premier.