Buitenland

Italië en UK gaan terugreis migranten in Tunesië financieren

16-12-2023 16:48

Giorgia Meloni, Rishi Sunak
Italiaanse premier Giorgia Meloni en Britse premier Rishi Sunak. Bloomberg.

(Chiara Albanese, Alberto Brambilla, Eamon Akil Farhat, Bloomberg, 16 december 2023) – Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag overeengekomen om gezamenlijk de repatriëring van migranten in Afrika te financieren, een stap voorwaarts in de gezamenlijke belofte van Giorgia Meloni en Rishi Sunak om illegale migratie te bestrijden.

Na gesprekken in Rome zeiden de twee leiders dat ze de terugreis van migranten die in Tunesië zijn gestrand, zouden medefinancieren, aldus een verklaring van de Italiaanse regering.

Het akkoord komt na gesprekken eerder dit jaar om de samenwerking tussen de twee landen te verbeteren.

Lampedusa

Tienduizenden migranten uit andere delen van Afrika, waaronder Soedan, Ethiopië, Somalië en Tsjaad, zoeken hun weg naar Tunesië, het beginpunt van een gevaarlijke oversteek over zee naar Europa.

In veel gevallen richten ze zich eerst op het Italiaanse eiland Lampedusa, slechts 145 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust.

Het aantal mensen dat een reis naar Europa probeert te maken door de Middellandse Zee over te steken, heeft sinds 2016 herhaaldelijk recordhoogten bereikt.

“Onze vijanden zullen migratie als wapen gebruiken” om “mensen naar onze kusten te drijven” in een poging om instabiliteit te veroorzaken, zei Sunak.

‘Controle over grenzen’

Hij sprak vanaf het podium van Meloni’s Brothers of Italy-festival en bedankte de Italiaanse premier voor haar inspanningen om het migratieprobleem aan te pakken.

“We moeten gewoon controle hebben over onze grenzen,” zei Sunak. “Mensen moeten weten dat als ze illegaal naar onze landen komen, ze niet mogen blijven.”

Meloni en Sunak werden vergezeld door de Albanese premier Edi Rama, een andere bondgenoot in deze kwestie.

Mensensmokkelaars

De leiders kwamen overeen om de samenwerking in de strijd tegen mensensmokkelaars verder uit te breiden, aldus een afzonderlijke verklaring van de Italiaanse regering.

Eerder dit jaar stemde Albanië er in een controversieel asielpact mee in om migranten uit Italië op te nemen.