Buitenland

Fijnstofuitstoot Zuid-Afrikaanse kolencentrales 42 keer vervuilender dan Chinese kolencentrales

19-12-2023 15:54

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

(Antony Sguazzin, Bloomberg, 19 december 2023) – Kolengestookte elektriciteitscentrales van het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf stoten bijna 42 keer zo veel vervuilende stoffen uit die voornamelijk ademhalingsaandoeningen zoals astma veroorzaken als die in China. Eskom Holdings SOC Ltd. zei vorige week dat in de zes maanden tot en met september de uitstoot van fijnstof is verslechterd tot 0,92 kilogram per megawattuur, volgens het nutsbedrijf het hoogste niveau sinds 1992.

Ter vergelijking: het gemiddelde voor Chinese elektriciteitscentrales is 0,022 kilogram, volgens cijfers van de overheid. China is ‘s werelds grootste producent van elektriciteit uit steenkool.

Verdubbeling in intensiteit

De stijgende uitstoot, die in intensiteit meer dan verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar, is nog een teken van de verslechterende prestaties van Eskom. Het bedrijf met schulden worstelt om zijn verouderde centrales draaiende te houden na jaren van inadequaat onderhoud en inadequate investeringen te midden van een stortvloed aan corruptieschandalen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bloomberg.

 

Het resultaat zijn bijna dagelijkse stroomonderbrekingen die de economische groei van Zuid-Afrika afremmen en ook de reparaties vertragen die nodig zijn om de vervuiling terug te dringen.

“Het feit dat we een beperkt systeem hebben, draagt bij aan hoe snel we het kunnen uitschakelen en hoe snel we de vervuilingsuitrusting kunnen repareren”, zei Deidre Herbst, milieumanager bij Eskom, in een interview.

Fijnstof

Fijnstof is roet dat vrijkomt bij de verbranding van kolen en dat wordt uitgestoten via de schoorstenen van de centrales en dat klein genoeg is om diep in de longen en zelfs in de bloedsomloop terecht te komen. Naast astma en andere luchtwegklachten wordt het in verband gebracht met vroegtijdige sterfte van mensen met hart- of longaandoeningen.

Eskom heeft geschat dat haar vervuiling, die ook andere schadelijke emissies zoals zwaveldioxide omvat, leidt tot 330 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Onafhankelijke onderzoeken hebben een veel hoger aantal dodelijke slachtoffers aangetoond.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

In een reactie op vragen gaf Eskom de schuld voor de verslechtering aan “uitdagingen” en technische problemen met een reeks van vervuilingsbestrijdingsapparatuur in de fabrieken. Deze omvatten elektrostatische stofvangers, die een elektrische lading gebruiken om het stof aan een plaat te laten kleven in plaats van het in de atmosfeer uit te stoten, en stoffen filterzakken, die het roet opvangen.

Tot de maatregelen die worden genomen om de vervuiling terug te dringen, behoort het opknappen van de stofvangers, aldus Eskom.

“Dit programma vordert goed,” zei Eskom, eraan toevoegend dat de vervuilingsniveaus nu zijn gedaald tot 0,65 kilogram per megawattuur.

10 ton roet per uur

Dat is nog steeds bijna net zo hoog als in het jaar tot maart, toen het 0,70 kilogram was, en ruim boven het dieptepunt van de afgelopen 25 jaar, toen Eskom 0,20 kilogram uitstootte in de 12 maanden tot maart 2007.

De slechtst presterende centrales waren Kendal, die 2,39 kg fijnstof per megawattuur produceerde in de periode tot september, en Matla met 2,49 kg.

Dat zou betekenen dat Kendal bijna 10 ton roet per uur de atmosfeer in spuwde in de eerste helft van het boekjaar, als de centrale op volle capaciteit draaide. Het nutsbedrijf zei dat er sinds eind september verbeteringen zijn opgetreden in beide fabrieken als gevolg van interventies.

Drie keer hoger dan limiet

De gemiddelde uitstoot van Eskom was ongeveer drie keer zo hoog als de Zuid-Afrikaanse limiet, hoewel veel van haar centrales vrijstellingen hebben aangevraagd en gekregen. De Zuid-Afrikaanse emissielimieten zijn aanzienlijk soepeler dan die in China en India, twee landen die van oudsher hoge emissieniveaus van kolengestookte centrales hebben.

Deze limieten zijn te hoog bevonden door Zuid-Afrikaanse wetenschappers die in studies in opdracht van de regering zeiden dat ze schadelijk waren voor de gezondheid van kinderen die in de buurt van de centrales wonen. Het milieudepartement, waarvan Eskom zegt dat het centrales heeft bezocht die de emissielimieten overschrijden, heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

In China daarentegen is de uitstoot gedaald van 0,39 kilogram tien jaar geleden tot het huidige niveau omdat de regering de vervuiling aan banden legde.