Buitenland

Nieuwe richtlijnen Engelse scholen: betrek ouders bij verandering genderidentiteit kinderen

19-12-2023 16:56

gender neutraal toilet
Shutterstock.

(Olivia Konotey-Ahulu, Bloomberg, 19 december 2023) – Engelse scholen moeten ouders betrekken wanneer kinderen overwegen om hun genderidentiteit te veranderen en hoeven verzoeken van leerlingen om hun naam, voornaamwoord of kleding te veranderen om deze identiteit te weerspiegelen niet te erkennen, volgens nieuwe richtlijnen van de overheid.

De richtlijnen zijn niet verplicht en gelden voor scholen en hogescholen, aldus het Ministerie van Onderwijs dinsdag in een verklaring. De leidraad is gepubliceerd als reactie op “een significante toename” van het aantal kinderen dat vraagtekens zet bij hun genderidentiteit, aldus het ministerie.

“Scholen en hogescholen moeten een voorzichtige aanpak hanteren,” zei onderwijssecretaris Gillian Keegan. “Beslissingen moeten nooit overhaast of zonder de betrokkenheid van ouders worden genomen.”

Het agentschap zei dat het gedurende 12 weken feedback van ouders, leerkrachten, studenten en clinici over de richtlijnen zal accepteren.

Alternatieve voorzieningen

De richtlijnen komen er nu een toenemend aantal kinderen vraagtekens zet bij het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. In 2021-22 werden er meer dan 5000 doorverwezen naar de Gender Identity Development Service van de Tavistock and Portman NHS foundation trust, vergeleken met minder dan 250 verwijzingen tien jaar eerder.

Kinderen zouden verplicht moeten worden om gebruik te maken van badkamers, douches en kleedkamers die bestemd zijn voor het geslacht dat ze bij hun geboorte hebben gekregen, tenzij ze daar last van ondervinden, aldus de richtlijnen. Zelfs dan moeten scholen ervoor zorgen dat deze ruimtes van hetzelfde geslacht blijven en alternatieve voorzieningen bieden, aldus de richtlijn.

Non-binair

De National Education Union zei dat Britse scholen hard hebben gewerkt om rekening te houden met leerlingen die niet-binaire leerlingen zijn of hun genderidentiteit in twijfel trekken. En drong er bij hun leden op aan om in gedachten te houden dat de richtlijnen nog in concept zijn.

“Wat hier wordt besproken is een niet-wettelijke richtlijn, die nog steeds in concept is en ter consultatie voorligt,” zei Daniel Kebede, algemeen secretaris van de vakbond, in een verklaring. “Scholen hoeven hun huidige beleid in dit stadium niet te veranderen.”