Buitenland

Oekraïense leger wil 500.000 extra troepen mobiliseren

19-12-2023 18:55

Oekraine
AP Photo/David Cliff.

(Illia Novikov, Kiev, AP, 19 december 2023) – Het Oekraïense leger wil tot 500.000 extra troepen mobiliseren om de invasie van Rusland te bestrijden. Maar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dinsdag dat hij hen heeft gevraagd om hun plannen in detail uit te leggen voordat hij beslist of hij hun wens inwilligt nu de oorlog de twee jaar nadert. Hij noemt het een “zeer gevoelige kwestie”.

Zo’n grote mobilisatie zou Oekraïne ongeveer 500 miljard hryvnias (13,4 miljard dollar) kosten, zei Zelensky. Andere aspecten die overwogen moeten worden, zijn of de troepen die nu aan het front zijn, gerouleerd zouden worden of verlof naar huis zouden krijgen na bijna 22 maanden oorlog.

1 miljoen Oekraïners in uniform

Volgens de statistieken van het Oekraïense ministerie van Defensie telde het Oekraïense leger in oktober bijna 800.000 manschappen. Dat is exclusief de Nationale Garde of andere eenheden. In totaal zijn er 1 miljoen Oekraïners in uniform.

Eerder deze maand beval de Russische president Vladimir Poetin het leger van het land om het aantal troepen met bijna 170.000 te verhogen tot een totaal van 1,32 miljoen.

Rusland, het veel grotere buurland van Oekraïne, heeft meer wapens en meer troepen dan Kiev.

Nauwelijks beweging in frontlinie

De frontlinie van ongeveer 1000 kilometer heeft dit jaar nauwelijks bewogen toen een Oekraïens tegenoffensief het opnam tegen de stevige Russische verdediging. Nu de winter zijn intrede doet, worden troepenbewegingen vertraagd door slecht weer, waardoor er meer nadruk komt te liggen op het gebruik van artillerie, raketten en drones.

Poetin zei eerder dinsdag dat de troepen van het Kremlin het initiatief hebben genomen in Oekraïne en goed gepositioneerd zijn voor het komende jaar.

Zelensky, die sprak op een nieuwsconferentie aan het einde van het jaar, benadrukte dat de troepen van het Kremlin hadden gefaald in hun pogingen om meer van Oekraïne in te nemen sinds hun invasie op 24 februari 2022.

Het was niet mogelijk om onafhankelijk de slagveldclaims van beide partijen te verifiëren.

Patriots

Zelensky zei dat Oekraïne extra Patriot-grond-luchtsystemen en geavanceerde NASAMS luchtafweersystemen heeft ontvangen, die verdediging op middellange tot lange afstand bieden tegen Russische raketaanvallen, maar weigerde meer details te geven.

Ze zullen helpen om de verwachte Russische aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet in de winter af te slaan.

Temidden van tekenen van oorlogsmoeheid bij de westerse bondgenoten van Oekraïne zei Zelensky dat hij erop vertrouwde dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun beloften om Oekraïne volgend jaar meer militaire en financiële steun te geven, zouden nakomen. Een cruciale kwestie voor Kiev in de strijd tegen zijn grotere vijand.