Portemonnee

Ex-bestuurslid ECB veroordeeld voor omkoperij, gaat in hoger beroep

20-12-2023 15:33

Ilmars Rimsevics
Ilmars Rimsevics Foto: Roni Rekomaa/Bloomberg.

(Aaron Eglitis, Bloomberg, 20 december 2023) – Ilmars Rimsevics, voormalig lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, is door een Letse rechtbank schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen en riskeert zes jaar gevangenisstraf en inbeslagname van zijn bezittingen.

In de uitspraak van woensdag stond dat Rimsevics, 58 jaar, de wet overtrad door tien jaar geleden betalingen en een reis naar Rusland aan te nemen van aandeelhouders van een bank die nu failliet is. De straf kwam overeen met wat aanklagers hadden geëist.

Rimsevics zei dat hij “zeker” in beroep zou gaan tegen het vonnis, voordat hij de hoorzitting snel verliet.

De voormalige centrale bankier kreeg ook een proeftijd en een verbod van vijf jaar om een openbaar ambt te bekleden. Een medesamenzweerder kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar en er zal ook beslag worden gelegd op zijn bezittingen.

Golf van witwasschandalen

De arrestatie van Rimsevics in 2018 maakte deel uit van een golf van witwasschandalen die Letland en buurland Estland overspoelden. Het Baltische euro- en NAVO-lid zag het model van zijn banksector om Amerikaanse dollars te verplaatsen voor Russische bedrijven ineenstorten toen het Amerikaanse ministerie van Financiën wijzigingen in de regelgeving eiste en internationale kredietverstrekkers correspondentrekeningen sloten.

De val van Rimsevics na meer dan een kwarteeuw als gouverneur of vice-gouverneur ging snel en volgde op de publicatie van foto’s waarop hij te zien was in het verre oosten van Rusland. Er waren ook beschuldigingen van deals in een afgelegen sauna en verzoeken om steekpenningen.

De zaak trok de aandacht van het Letse publiek en er zijn al een film en twee boeken over gepubliceerd. Een recent boek van een vriend van Rimsevics dat zijn onschuld verklaart, was een bestseller in verschillende winkels in Riga.

Afgeluisterde gesprekken

Aanklagers baseerden zich op clandestiene afgeluisterde gesprekken in een sauna in 2013 en getuigenissen van twee aandeelhouders van Trasta Komercbanka, dat in 2016 werd gesloten, deels vanwege witwaspraktijken. Een van hen trok zijn getuigenis later in en de ander overleed.

Het strafproces werd vertraagd door uitdagingen bij het Europees Hof van Justitie over Rimsevics mogelijke immuniteit voor vervolging als lid van de raad van bestuur van de ECB. Het Europees Hof van Justitie oordeelde uiteindelijk dat er geen immuniteitsbescherming was voor het witwassen van geld.

Rimsevics, die drie commerciële banken die tegen hem samenspanden de schuld gaf van zijn juridische problemen, staat ook een strafproces te wachten voor poging tot getuigenvervalsing en voor het kopen van een vals Covid-19 certificaat. Ook in deze twee zaken ontkent hij schuld.