Politiek Buitenland

Zwitserland wil verbod op ‘racistische symbolen die haat aanwakkeren’

20-12-2023 19:06

(Genève, AP, 20 december 2023) – Het Zwitserse Hogerhuis heeft woensdag stappen gezet in de richting van een verbod op het gebruik van racistische symbolen die gewelddadig of extremistisch gedrag goedpraten. Hieronder vallen toespraken, gebaren en het tonen van vlaggen die haat aanwakkeren, evenals het in het openbaar dragen van symbolen die doen denken aan de nazi-tirannie in Europa.

Het Hogerhuis stemde 23-16, met drie onthoudingen, over een voorstel dat het tonen van dergelijke symbolen en gebaren in de openbare ruimte strafbaar wil stellen. Wetgevers zeiden dat ze nog moesten uitwerken hoe ver de wetgeving zou gaan.

De maatregel gaat nu door naar het Lagerhuis, de Nationale Raad.

Als een dergelijke maatregel wordt aangenomen, is Zwitserland op weg om zich aan te sluiten bij een aantal Europese buurlanden die een soortgelijk verbod hebben op het aanzetten tot haat.

‘Tragische creativiteit’

Hoewel er al maanden aan deze wet wordt gewerkt, komt deze op een moment dat een groot deel van Europa een toename van antisemitisme heeft gezien. Dit na de militaire reactie van Israël in Gaza na de dodelijke aanval van Hamas op 7 oktober.

“Er is geen plaats voor symbolen die excuses maken voor geweld in onze samenleving,” zei federaal raadslid Elisabeth Baume-Schneider, die aan het hoofd staat van de federale justitie- en politiedienst, tijdens een parlementaire hoorzitting woensdag.

Ze erkende de “tragische creativiteit” die sommige mensen hebben gevonden om aan te zetten tot geweld, haat of erkenning van nazisymbolen. Ze zei dat een volledig verbod moeilijk voorstelbaar was omdat dergelijke symbolen een plaats kunnen hebben in onderwijs of bewustwording in een culturele context.

Eerder voorstel verworpen

De wetgevers waren het erover eens dat Zwitserse rechters een zekere mate van toezicht moeten behouden bij het beoordelen van dergelijke zaken.

Een wetsvoorstel eerder dit jaar dat zich alleen richtte op een voorgesteld verbod van nazisymbolen werd verworpen.