Portemonnee

ECB: ‘Inflatie zal tijdelijk toenemen, neemt daarna geleidelijk af’

22-12-2023 16:34

Honger
Shutterstock.

(Sonja Wind, Bloomberg, 22 december 2023) – De taak van de Europese Centrale Bank om de consumentenprijzen onder controle te krijgen is volgens Isabel Schnabel, lid van de Raad van Bestuur, nog niet voltooid.

In een gesprek met de krant Sueddeutsche Zeitung zei ze dat de inflatie waarschijnlijk “tijdelijk” zal toenemen, voordat deze “geleidelijk” zal afnemen tot de doelstelling van 2% in 2025.

“We hebben nog een lange weg te gaan,” zei Schnabel. “We zullen zien hoe moeilijk de beroemde laatste kilometer zal zijn.”

Inflatie 2%

Schnabel sprak nadat de ECB de rentetarieven ongewijzigd liet tijdens de vergadering van vorige week. Schnabel verraste deze maand met een ommekeer in haar standpunt toen een sneller dan verwachte inflatievertraging haar ertoe aanzette om een nieuwe verhoging “eerder onwaarschijnlijk” te noemen.

“We zullen pas tevreden zijn als de inflatie duurzaam daalt tot 2%”, zei ze.

Schnabel ging niet direct in op de timing van een mogelijke verlaging van de financieringskosten.

‘Laat maar doortastend’

Terwijl de markten hun aandacht al lang hebben verlegd naar renteverlagingen, hebben beleidsmakers gewaarschuwd dat het nog te vroeg is om daarover te praten. President Christine Lagarde zei dat een dergelijke stap in december “helemaal niet” werd besproken.

Schnabel verdedigde wel de strategie van de ECB om de rente te verhogen toen de schok voor het eerst de kosten van levensonderhoud veroorzaakte.

“We handelden relatief laat, maar des te doortastender,” zei ze. “We hebben de rente binnen korte tijd sterk verhoogd en het lijdt geen twijfel dat het monetaire beleid heeft bijgedragen aan de daling van de inflatie.”

Consumentenprijzen

Wat het langeretermijnpad voor consumentenprijzen betreft, zei Schnabel dat meer schokken aan de aanbodzijde in de toekomst inflatoir kunnen zijn. Ze noemde klimaatveranderingen als voorbeeld.

“Maar er zijn ook tegengestelde effecten, zoals de opmars van kunstmatige intelligentie, die de productiviteitsgroei zou kunnen stimuleren en daarmee de inflatie zou kunnen temperen,” zei ze.