Politiek

Geert Wilders wenst alle Turken een ‘leider die het secularisme steunt’

25-12-2023 11:14

Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV). Bloomberg.

(Cagan Koc, Bloomberg, 25 december 2023) – Geert Wilders (PVV) riep op tot een nieuwe leider in Turkije, gekozen door de burgers “die het secularisme steunen” in een reprimande aan het adres van de president van het land, Recep Tayyip Erdogan.

“Ik heb de Nederlandse verkiezingen gewonnen. En ik wens dat Turkse burgers die het secularisme en kemalisme steunen een nieuwe leider kiezen die de volgende verkiezingen kan winnen,” zei Wilders, die op 22 november een ruime verkiezingsoverwinning behaalde, zondag in een bericht op X.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Wilders, die al lange tijd oproept tot het beperken van de immigratie van moslims in Nederland en eerder Erdogan heeft aangevallen, riep op tot een nieuwe Turkse leider “die de instroom van meer Arabieren in Turkije een halt toeroept, Turkse vrouwen beschermt, de arbeidersklasse steunt en corruptie een halt toeroept.”

20 jaar Erdogan

Erdogan versloeg eerder dit jaar de pro-seculiere partij van Turkije om zijn 20-jarige bewind een derde decennium in te leiden. De volgende presidentsverkiezingen in Turkije staan gepland voor 2028. Ondertussen heeft de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij, al een nieuwe leider gekozen in de aanloop naar de lokale verkiezingen in maart.

Wilders, die meer zetels won dan de peilingen hadden voorspeld, onderhandelt momenteel met drie andere partijen over de vorming van een rechtse coalitie als volgende premier van het land.

Klimaatbeleid

Hoewel de vier partijen waarschijnlijk een akkoord zullen bereiken over een harde aanpak van migratie, kunnen onderwerpen als hulp aan Oekraïne, samenwerking met de Europese Unie en klimaatbeleid de gesprekken bemoeilijken.

Terwijl de coalitiebesprekingen doorgaan, wijzen de laatste peilingen op groeiende steun voor de Vrijheidspartij van Wilders. “Natuurlijk wil ik premier worden,” zei Wilders zaterdag op X.