Buitenland

In Afghanistan mogen vrouwen alleen nog studeren in de madrassa

25-12-2023 11:24

Afghanistan
Scholieres in Afghanistan. AP Photo/Ebrahim Noroozi.

(Mohammad Habib Rahmanikabul, Afghanistan, AP, 25 december 2023) – Bahara Rustam, 13 jaar, volgde op 11 december haar laatste les op de Bibi Razia School in Kabul in de wetenschap dat dit het einde van haar opleiding betekende. Onder het bewind van de Taliban zal ze waarschijnlijk geen voet meer in een klaslokaal zetten.

In september 2021, een maand nadat de Amerikaanse en NAVO-troepen zich na twee decennia oorlog terugtrokken uit Afghanistan, kondigden de Taliban aan dat meisjes niet verder mochten studeren dan de zesde klas.

In december 2022 breidden ze dit onderwijsverbod uit naar universiteiten. De Taliban hebben wereldwijde veroordelingen en waarschuwingen dat de beperkingen het voor hen bijna onmogelijk zullen maken om erkend te worden als legitieme heersers van het land, getrotseerd.

Vorige week uitte de speciale gezant van de VN, Roza Otunbayeva, haar bezorgdheid over het feit dat een generatie Afghaanse meisjes met de dag achterop raakt.

Madrassa’s

Vorige week zei een ambtenaar van het ministerie van Onderwijs dat Afghaanse meisjes van alle leeftijden mogen studeren in religieuze scholen, de zogenaamde madrassa’s, die van oudsher alleen voor jongens zijn.

Maar Otunbayeva zei dat het onduidelijk was of er een gestandaardiseerd curriculum was dat moderne vakken toestond.

Bahara houdt vast aan haar opleiding en bestudeert thuis de schoolboeken. “Afstuderen van de zesde klas betekent dat we naar de zevende klas gaan,” zei ze. “Maar al onze klasgenoten huilden en we waren erg teleurgesteld.”

Er was geen diploma-uitreiking voor de meisjes op de Bibi Razia School.

Niet op eigen benen staan

In een ander deel van Kabul vraagt de 13-jarige Setayesh Sahibzada zich af wat de toekomst haar brengt. Ze is verdrietig dat ze niet meer naar school kan om haar dromen te verwezenlijken.

“Ik kan niet op eigen benen staan,” zegt ze. “Ik wilde lerares worden. Maar nu kan ik niet studeren, ik kan niet naar school.”

Analist Muhammad Saleem Paigir waarschuwde dat het uitsluiten van vrouwen en meisjes van onderwijs desastreus zal zijn voor Afghanistan. “We begrijpen dat analfabete mensen nooit vrij en welvarend kunnen zijn,” zei hij.

De Taliban hebben vrouwen uit veel openbare ruimten en van de meeste banen geweerd, waardoor ze bijna alleen thuis zijn.