Buitenland

China’s geheimzinnige en clandestiene draagmoederdiensten

26-12-2023 11:02

Draagmoeder
Anthony Wallace/AFP/Bloomberg.

(Bloomberg, 26 december 2023) – Gezondheidsautoriteiten in de Zuid-Chinese kuststad Xiamen zijn van plan een geassisteerde voortplantingskliniek te onderzoeken nadat lokale media een geheimzinnige draagmoederdienst aan het licht brachten die naar verluidt meer dan 300 baby’s per jaar op de wereld helpt.

Undercoverreporters van het in Shanghai gevestigde The Paper bezochten klinieken in Hangzhou en Xiamen die worden bestuurd door Longduhua Medical Group (Hong Kong) Ltd., die draagmoederschap aanbiedt, een praktijk die illegaal is volgens de Chinese wet.

The Paper nam contact op met de lokale afdelingen van China’s belangrijkste toezichthouder op de gezondheidszorg – de Nationale Gezondheidscommissie – voordat de video en het verhaal maandag werden gepubliceerd. Gezondheidsautoriteiten in Hangzhou en Xiamen beloofden een onderzoek in te stellen.

Ondergrondse draagmoederdiensten

Ondanks het herhaaldelijke optreden van Peking en een regelrecht verbod, blijven ondergrondse draagmoederdiensten floreren in China. Dit wordt gevoed door paren die het decennialange (maar nu ter ziele gegane) éénkindbeleid van het land willen omzeilen of paren die zelf geen foetus kunnen verwekken of dragen.

Er zijn tekenen dat de houding begint te veranderen: wetgevers hebben onlangs gedebatteerd over de noodzaak van draagmoederschap in het licht van het dalende geboortecijfer in China.

Ondergrondse draagmoederklinieken zijn aangemoedigd door het feit dat Peking niet duidelijk de wettelijke consequenties heeft beschreven voor degenen die het verbod aan hun laars lappen.

Toen de undercoverjournalisten van The Paper vroegen wat er zou gebeuren als ze betrapt zouden worden op het doen van draagmoederschap, zeiden vertegenwoordigers dat alleen de dokters hun medische licentie ingetrokken zouden krijgen. Ook zeiden ze dat de medische instellingen een boete zouden kunnen krijgen.

Eicelpunctie en in-vitrofertilisatie

Met pakketten die beginnen bij 550.000 yuan (75.000 euro) evalueren Longduhua’s klinieken de geschiktheid van klanten voor procedures zoals eicelpunctie en in-vitrofertilisatie. Vervolgens zoeken de klinieken een draagmoeder in China die niet ouder is dan 32 jaar om het embryo in te brengen en te laten voldragen.

Bijkomende kosten kunnen de kosten op meer dan 1 miljoen yuan brengen en de klinieken garanderen succes in diensten zoals bevruchting, het creëren van tweelingen en hernieuwd draagmoederschap na een miskraam, volgens het rapport van The Paper.

Misvormde kinderen

Longduhua werd opgericht door Liu Baojun, volgens het rapport van The Paper. Andere lokale media meldden in 2018 dat Liu een ouder echtpaar in het oosten van China hielp bij het overbrengen van vier embryo’s van hun zoon en zijn vrouw. Beiden kwamen om bij een auto-ongeluk in 2013 – naar een vruchtbaarheidskliniek in Laos, waar een lokale vrouw in 2017 een baby droeg en met succes ter wereld bracht.

Als Longduhua-baby’s na de geboorte misvormd blijken te zijn, kunnen klanten een nieuw draagmoederschap beginnen of hun geld terugvragen. Een vertegenwoordiger van een kliniek werd gefilmd toen hij zei dat het bedrijf “voor het misvormde kind zou zorgen”.

Wettig geboortecertificaat

Moeders krijgen ook gegarandeerd een wettig geboortecertificaat, documentatie die cruciaal is voor toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en andere door de overheid gesteunde diensten later in het leven van de baby.

Liu lijkt ook de belichaming van het succes van zijn eigen praktijk. Longduhua’s kantoor in Xiamen heeft een gigantische poster met drie baby’s, die volgens vertegenwoordigers van Liu zelf zijn, ter wereld gebracht door twee draagmoeders, waarvan twee tweelingen.