Politiek Buitenland

Netanyahu wil ‘Hamas vernietigen’, ‘Gaza demilitariseren’, ‘Palestijnen deradicaliseren’

26-12-2023 10:25

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. Bloomberg.

(Jon Herskovitz, Bloomberg, 26 december 2023) – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu schetste drie voorwaarden voor het bereiken van vrede in zijn oorlog met Hamas: de vernietiging van de groep, de demilitarisering van Gaza en het “deradicaliseren” van de Palestijnse samenleving.

De opmerkingen, gemaakt in een opiniestuk in de Wall Street Journal dat maandag werd gepubliceerd, komen tegen de achtergrond van toenemende druk op Israël om het conflict in Gaza terug te schroeven.

“Bij de vernietiging van Hamas zal Israël blijven handelen in volledige overeenstemming met het internationaal recht,” schreef Netanyahu, zeggende dat het elimineren van Hamas “de enige proportionele reactie is om de herhaling van dergelijke gruweldaden te voorkomen.”

Recht op zelfverdediging

De Verenigde Staten blijven het recht van Israël om zichzelf te verdedigen steunen en hebben eerder deze maand hun veto uitgesproken over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Maar president Joe Biden en zijn topambtenaren hebben Israël steeds meer onder druk gezet om zijn aanpak van de oorlog tegen Hamas, die door de VS en de Europese Unie als terreurgroep wordt bestempeld, te veranderen.

Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat de oorlog zo lang zal duren als nodig is om Hamas te vernietigen. Hij en zijn kabinet hebben geen tijdslimiet gesteld aan de intense periode van gevechten, of aan de bredere oorlog zelf.

Veiligheidszone

In het opiniestuk zei de premier dat zijn regering ervoor moet zorgen dat Gaza nooit meer wordt gebruikt als basis om Israël aan te vallen.

Dit vereist “de instelling van een tijdelijke veiligheidszone aan de rand van Gaza en een inspectiemechanisme aan de grens tussen Gaza en Egypte dat tegemoet komt aan Israëls veiligheidsbehoeften en de smokkel van wapens naar het gebied voorkomt,” schreef hij.

Precieze operaties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vorige week dat de Israëlische campagne moet verschuiven van grootschalige aanvallen naar meer precieze operaties om de tol onder Palestijnse burgers te verminderen.

Minister van Strategische Zaken Ron Dermer, een vertrouweling van Netanyahu en voormalig ambassadeur in de VS, wordt dinsdag in Washington verwacht. Hij zal gesprekken voeren met functionarissen van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de plannen van Israël om de oorlog uiteindelijk af te bouwen. Dat meldt Axios, zich beroepend op Israëlische en Amerikaanse functionarissen die niet bij naam worden genoemd.