Politiek Buitenland

Bulgarije, Roemenië vanaf maart 2024 in Schengenzone

28-12-2023 16:20

Schengen
AP Photo/Valentina Petrova.

(Sofia, AP, 28 december 2023) – Bulgarije en Roemenië hebben toestemming gekregen om vanaf maart toe te treden tot het paspoort- en visumvrije Schengengebied, aldus de regeringen van de twee landen.

De stap zal in eerste instantie alleen van toepassing zijn op reizigers die aankomen via de lucht en over zee. Oostenrijk heeft toegezegd te blijven onderhandelen over de noodzaak van grenscontroles bij het oversteken van de twee landen over land, vertelde de Bulgaarse premier Nikolai Denkov donderdag aan verslaggevers.

Blokkade Oostenrijk

Oostenrijk blokkeerde eerder de toegang van Bulgarije en Roemenië tot het Schengengebied uit bezorgdheid over illegale immigratie, maar bereikte een principeakkoord met de twee medeleden van de Europese Unie.

“De onderhandelingen met Oostenrijk zullen worden gecombineerd met substantiële steun van de Europese Commissie om de buitengrenzen van de EU met Turkije en Servië te beschermen om de stroom illegale migranten naar Europa te verminderen,” voegde Denkov eraan toe.

De Roemeense premier Marcel Ciolacu bevestigde de toelating van zijn land tot de grensvrije zone. “We hebben hier een politiek akkoord over!” zei Ciolacu in een post op sociale media. “Vanaf maart volgend jaar kunnen Roemenen genieten van de voordelen van het Schengengebied door de lucht en over zee.”

Schengengebied

Het Schengengebied werd opgericht in 1985. Voor de gedeeltelijke toelating van Bulgarije en Roemenië bestond het uit 23 van de 27 EU-lidstaten, samen met Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Oostenrijk sprak eind 2022 zijn veto uit over de toelating van Roemenië en Bulgarije tot de groep Europese landen.

Critici van deze stap beweerden dat de afwijzing van de Alpennatie werd gevoed door de groeiende populariteit in opiniepeilingen van de rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij.