Politiek Buitenland

Duitsland gelooft in steun aan Oekraïne, ook mét veto Hongarije

28-12-2023 16:28

Olaf Scholz
Duitse bondskanselier Olaf Scholz. AP Photo/Markus Schreiber.

(Michael Nienaber, Bloomberg, 28 december 2023) – Duitsland verwacht dat de lidstaten van de Europese Unie hun volgende steunpakket voor Oekraïne hoe dan ook zullen goedkeuren, zelfs als Hongarije een unaniem besluit blijft blokkeren.

De EU-leiders zijn op zoek naar manieren om de onverzettelijkheid van Boedapest te omzeilen nadat de besprekingen over het pakket van 50 miljard euro voor de regering in Kiev midden december op een top mislukten.

Een mogelijke reserveoptie is dat de lidstaten geld naar Kiev sluizen buiten het EU-begrotingsproces om, een optie waarvan de Hongaarse premier Viktor Orban liet weten dat ze haalbaar zou kunnen zijn.

Het voorstel zou nationale garanties van de lidstaten inhouden om financiering op de markten aan te trekken, mocht Hongarije de herziening van de langetermijnbegroting van de EU blijven blokkeren tijdens een buitengewone top op 1 februari.

‘Krachtige campagne’

Tijdens een reguliere persconferentie van de regering in Berlijn zei Christian Wagner, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de coalitieregering van kanselier Olaf Scholz Oekraïne in 2024 voor 8 miljard euro aan militaire steun zal geven. En ook dat Berlijn “krachtig campagne zal blijven voeren” voor de goedkeuring van het grotere hulppakket van de EU ter waarde van 50 miljard euro begin volgend jaar.

“De EU zal Oekraïne hoe dan ook blijven steunen”, voegde Wagner eraan toe. “De EU-26 zal natuurlijk ook kunnen optreden. Maar ik wil nu niet speculeren over hoe die steun kan worden georganiseerd. Daarvoor is ook verder overleg in Brussel nodig.”

Twee jaar oorlog

Oekraïne probeert zijn overheidsuitgaven en militaire middelen te beheren nu de oorlog bijna twee jaar duurt. Meer dan 110 miljard dollar aan financiële hulp van de VS en de EU is vertraagd door politieke geschillen in Washington en Brussel.

Nadat het tegenoffensief grotendeels mislukte om de Russische troepen uit het bezette oosten en zuiden van Oekraïne te verdrijven, zijn de gevechten aan het front grotendeels in een impasse geraakt.