Portemonnee

Lagarde viert 25 jaar euro: ‘Euro heeft het leven eenvoudiger gemaakt’

30-12-2023 11:54

Euro
Shutterstock.

(Zoe Schneeweiss, Bloomberg, 30 december 2023) – De euro helpt Europa mondiaal zelfbeschikkingsrecht te behouden, aldus Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, in een opiniestuk ter gelegenheid van de aanstaande 25e verjaardag van de munt.

“De uitgifte van de op één na belangrijkste munteenheid ter wereld heeft ons meer soevereiniteit gegeven in een turbulente wereld”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Dit schrijft Lagarde in het gezamenlijke artikel met Ursula von der Leyen, Charles Michel, Roberta Metsola en Paschal Donohoe – voorzitters van respectievelijk de Europese Commissie, de Raad, het Parlement en de Eurogroep.

Collectieve beslissingen

“We hebben te maken met toenemende geopolitieke spanningen, niet in de laatste plaats de illegale oorlog van Rusland tegen Oekraïne, die vraagt om moedige collectieve beslissingen,” aldus de ambtenaren.

“We worden geconfronteerd met een versnellende klimaatcrisis die we alleen samen echt kunnen oplossen: koolstofemissies stoppen niet bij grenzen. En we worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen voor ons concurrentievermogen door het energie- en industriebeleid in andere delen van de wereld.”

350 miljoen mensen

De euro werd begin 1999 door 11 landen gelanceerd en bleef de eerste drie jaar een elektronische munteenheid. De eurozone omvat nu 20 landen, waardoor de euro het betaalmiddel is voor zo’n 350 miljoen mensen.

“De euro heeft het leven eenvoudiger gemaakt voor Europese burgers, die gemakkelijk prijzen kunnen vergelijken, handel kunnen drijven en kunnen reizen,” zeiden de leiders. “Het heeft ons stabiliteit gegeven, groei en banen beschermd te midden van een reeks crises.”

Dat de euro op 1 januari de kaap van de kwart eeuw bereikt, toont het uithoudingsvermogen van een monetaire regeling waarvan het uiteenvallen al vaak is voorspeld.

Griekse crisis

Toen de Griekse crisis in 2015 woedde, rekende voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan er bijvoorbeeld op dat “het slechts een kwestie van tijd is voordat iedereen inziet dat uit elkaar gaan de beste strategie is”. Griekenland vertrok niet en in plaats daarvan verwelkomde de regio begin 2023 zijn nieuwste lid, Kroatië.

Twee andere eurohoppers hebben minder geluk gehad. De Roemeense aanvraag voor lidmaatschap werd gehinderd door intern gekibbel, wat blijkt uit het grootste verloop van regeringen in de EU. En Bulgarije, het armste land van het blok, moest dit jaar afzien van zijn plan om in 2024 toe te treden.

Toetreden EU

Hoewel het invoeren van de euro theoretisch een voorwaarde is om toe te treden tot de Europese Unie, lijken Tsjechië, Hongarije, Polen en Zweden niet geïnteresseerd. Denemarken, dat al voor de komst van de munt een opt-out kreeg voor toetreding, geeft ook niet toe.

“Nu verschillende landen bezig zijn met toetreding tot de EU, moeten we ons vermogen om doortastend op te treden behouden,” schreven Lagarde en de andere EU-leiders. “Uitbreiding en verdieping sluiten elkaar niet uit. Maar uitbreiding kan veranderingen vereisen in de manier waarop de EU is georganiseerd.”