Portemonnee

EU-voorraad Paxlovid van Pfizer verloopt, waarde ruim 2 miljard euro

02-01-2024 16:21

Pfizer
Joe Raedle/Getty Images/Bloomberg.

(Nacha Cattan, Bloomberg, 2 januari 2024) – Voorraden Paxlovid van Pfizer Inc. ter waarde van 2,01 miljard euro zullen eind volgende maand in Europa en het Verenigd Koninkrijk verlopen omdat de vraag naar de Covid-19-behandeling keldert.

De verouderde voorraad omvat doses ter waarde van 1 miljard euro die in november al waren verlopen, volgens het in Londen gevestigde analysebureau Airfinity Ltd. In het Verenigd Koninkrijk is het grootste deel verloren gegaan met naar schatting 1 miljoen verouderde doses tegen een kostprijs van zo’n 639 miljoen euro, aldus Airfinity in een rapport.

Medicijngebruik afgenomen

Toen het aantal sterfgevallen op het hoogtepunt van de pandemie steeg, stimuleerde dat overheden om zwaar te investeren in Paxlovid, nog steeds de meest effectieve behandeling voor Covid. Omdat vaccinatie en infecties voor wijdverspreide immuniteit hebben gezorgd, komen ernstige gevallen minder vaak voor, waardoor het gebruik van het medicijn is afgenomen.

Landen “stonden voor de moeilijke uitdaging om de vraag in te schatten in een kritieke fase van de pandemie”, zegt life-science analist Marco Gallotta van Airfinity in het rapport. “Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat een hogere opname niet wenselijk was en levens en ziekenhuisopnames had kunnen besparen, maar de afname van het aantal testen verminderde de vraag.”

Veel landen eisen nog steeds dat patiënten positief testen op Covid voordat ze het medicijn kunnen krijgen, aldus Airfinity.

Afnemende bezorgdheid

De ongebruikte doses zijn nog een teken van de afnemende bezorgdheid van het publiek over de pandemie. En ook van de behoefte van Pfizer aan nieuwe producten, zoals de medicijnen tegen kanker die zijn verkregen door de overname van Seagen voor 43 miljard dollar. De dalende verkoop van het antivirale middel was een van de redenen waarom het bedrijf zijn verkooprichtlijnen voor 2023 verlaagde en een voorraadverlagende prognose voor dit jaar afgaf.

De geneesmiddelenproducent stemde er vorig jaar mee in om 7,9 miljoen kuren Paxlovid terug te nemen die binnenkort zouden verlopen in ruil voor een krediet voor toekomstige leveringen. Pfizer werkt er nu aan om het medicijn via commerciële kanalen rechtstreeks aan Amerikaanse zorgverleners te verkopen.

Pfizer reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. De aandelen stegen 0,4% bij de opening van de markt in New York.

 

Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? Maak dit dan mogelijk door abonnee te worden van TPO! Al voor slechts 4 euro per maand lees je onze exclusieve premium-artikelen in een reclamebannervrije omgeving en investeer je in online journalistiek die er wél toe doet! Journalistiek voor jou die door jouw steun kan worden gemaakt!

WORD NU ABONNEE!