Politiek Buitenland

Sunak: ‘Vastbesloten einde te maken aan last van illegale migratie’

02-01-2024 13:42

Rishi Sunak
Britse premier Rishi Sunak. Bloomberg.

(Reed Landberg, Alex Wickham, Bloomberg, 2 januari 2024) – De Britse premier Rishi Sunak zei dat zijn regering het aantal mensen dat zonder toestemming Groot-Brittannië binnenkomt, heeft teruggebracht en een historische achterstand bij de behandeling van asielaanvragen heeft weggewerkt. Sunak wil kiezers laten zien dat de conservatieve regering vooruitgang boekt bij het terugdringen van immigratie.

De regering verwerkte vorig jaar 112.000 asielaanvragen en verwijderde 24.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk, volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat op maandag. Uit gegevens bleek ook dat het aantal migranten dat het Kanaal overstak in kleine bootjes vorig jaar met 36% is gedaald, de eerste daling in minstens vijf jaar – hoewel nog steeds het op één na hoogste jaarlijkse totaal.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“Ik ben vastbesloten om een einde te maken aan de last van illegale migratie voor het Britse volk,” zei Sunak in de verklaring. “We besparen de belastingbetaler miljoenen ponden aan dure hotelkosten en verminderen de druk op de openbare diensten.”

Achterstand weggewerkt

In een toespraak tot omroepen op dinsdagochtend zei James Cleverly, de minister van Binnenlandse Zaken, dat de regering de “erfenis” van de achterstand van ongeveer 92.000 asielaanvragen die voor juni 2022 werden geregistreerd, had “weggewerkt”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken onthulde echter dat er nog steeds meer dan 98.000 asielaanvragen op een beslissing wachten, grotendeels bestaande uit aanvragen die sinds juni 2022 zijn ingediend. Maar ook met inbegrip van 4500 van de meer ‘complexe’ eerdere gevallen, waarover ambtenaren meer informatie willen. Meer dan 50.000 asielzoekers zijn ondergebracht in hotels, aldus de organisatie.

De beloften van Sunak om “de boten te stoppen” die vanuit Frankrijk het Kanaal oversteken en de asielachterstand weg te werken, zullen belangrijke onderwerpen zijn in de verkiezingen die naar verwachting in 2024 worden gehouden. De achterstand kost de belastingbetaler 8 miljoen pond (9,3 miljoen euro) per dag om mensen onder te brengen in hotels, detentiecentra en zelfs een schip terwijl ze wachten op een beslissing.

Grotere aantallen in 2024

Maar de vooruitgang die door Sunak wordt geprezen kan van korte duur zijn. Een ambtenaar van de Immigration Services Union waarschuwde maandag dat er in 2024 “grotere aantallen” migranten worden verwacht, omdat de overtochten van vorig jaar waarschijnlijk werden beïnvloed door de harde wind boven het Kanaal in december. Sinds het midden van de maand zijn er aankomsten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“We hebben ook veel grotere boten gehad, meer zeewaardige boten, dus de planning gaat ervan uit dat dit een storing is,” vertelde Lucy Moreton, een professional officer bij de vakbond, aan BBC Radio. “Zullen we de piek zien die we in 2022 zagen? Misschien niet, maar zeker meer dan we het afgelopen jaar hebben gezien.”

Cleverly benadrukte maandag dat het weer geen factor was in het lagere aantal aankomsten van vorig jaar en zei dat het aantal goede zeildagen in 2023 vergelijkbaar was met het jaar ervoor.

In totaal bleek uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat vorig jaar meer dan 29.400 mensen in kleine boten in het Verenigd Koninkrijk aankwamen, een daling ten opzichte van het record van meer dan 45.700 in 2022. Sunak ligt onder vuur van leden van zijn eigen Conservatieve Partij voor het toestaan van migratie om te stijgen – via zowel legale als illegale routes naar het land.

Brexit

De Conservatieven hebben gezegd dat immigratie een belangrijke factor was in het Britse Brexit-referendum van 2016 en dat het beter kunnen controleren van de Britse grenzen een belangrijk voordeel is van de beslissing om de Europese Unie te verlaten. Een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van de Tories in 2019 was het terugdringen van de nettomigratie. In plaats daarvan steeg de nettomigratie vorig jaar tot een record van 745.000, hoewel de overgrote meerderheid via legale routes kwam.

De regering ziet het wegwerken van de achterstand in asielzaken en het sturen naar Rwanda van mensen die aankomen in kleine bootjes als essentieel om de aantrekkingskracht van het Verenigd Koninkrijk op migranten te verminderen.

 

Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? Maak dit dan mogelijk door abonnee te worden van TPO! Al voor slechts 4 euro per maand lees je onze exclusieve premium-artikelen in een reclamebannervrije omgeving en investeer je in online journalistiek die er wél toe doet! Journalistiek voor jou die door jouw steun kan worden gemaakt!

WORD NU ABONNEE!