Buitenland

Turkije pakt 33 mensen op, verdacht van ‘spioneren voor Israël’

02-01-2024 15:32

Erdogan
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Presidential Press Service via AP.

(Ankara, AP, 2 januari 2023) – Turkse autoriteiten hebben 33 mensen aangehouden die verdacht worden van spionage voor Israël, meldde het Turkse staatspersbureau dinsdag.

Autoriteiten waren nog op zoek naar 13 anderen die vermoedelijk banden hebben met de Israëlische veiligheidsdienst Mossad, meldde het agentschap Anadolu.

De verdachten werden opgepakt tijdens invallen in Istanbul en zeven andere provincies omdat ze activiteiten zouden hebben gepland zoals “verkenning” en het “achtervolgen, aanvallen en ontvoeren” van buitenlanders die in Turkije wonen, meldde het agentschap.

De verdachten zouden gerekruteerd zijn om Palestijnen te bespioneren die in Turkije wonen en Israëlische activisten die tegen hun regering zijn, aldus Anadolu. Israëlische functionarissen zouden contact hebben gezocht met de verdachten via sociale media.

Hamas vernietigen

Het rapport komt weken nadat het hoofd van Israëls binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Bet, in een audio-opname zei dat zijn organisatie bereid is om Hamas “op elke plaats” te vernietigen, inclusief in Libanon, Turkije en Qatar.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde Israël voor “ernstige gevolgen” als het doorgaat met zijn dreigement om Hamas-functionarissen op Turks grondgebied aan te vallen.

Turkije en Israël hadden hun banden in 2022 genormaliseerd door opnieuw ambassadeurs aan te stellen na jaren van spanningen. Maar die banden verslechterden snel na de oorlog tussen Israël en Hamas, waarbij Ankara een van de sterkste critici werd van de militaire acties van Israël in Gaza.

Israël trok aanvankelijk zijn diplomaten uit Turkije terug uit veiligheidsoverwegingen en kondigde later aan dat het zijn diplomaten terugriep om politieke redenen, onder verwijzing naar “steeds hardere verklaringen” van Turkse ambtenaren. Turkije heeft ook zijn ambassadeur uit Israël teruggetrokken.

Hitler-vergelijking

De reactie van Erdogan op de oorlog tussen Israël en Hamas was aanvankelijk vrij gematigd. Maar de Turkse leider heeft sindsdien zijn kritiek op Israël verscherpt en zijn acties in Gaza omschreven als grenzend aan “genocide”. Hij heeft opgeroepen om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te vervolgen voor “oorlogsmisdaden” en vergeleek hem met nazileider Adolf Hitler.

Erdogan, wiens regering in het verleden verschillende Hamas-functionarissen heeft ontvangen, heeft ook gezegd dat Hamas vecht voor de bevrijding van zijn land en volk.

 

Wil je vaker van dit soort artikelen lezen? Maak dit dan mogelijk door abonnee te worden van TPO! Al voor slechts 4 euro per maand lees je onze exclusieve premium-artikelen in een reclamebannervrije omgeving en investeer je in online journalistiek die er wél toe doet! Journalistiek voor jou die door jouw steun kan worden gemaakt!

WORD NU ABONNEE!