Buitenland

Bill Ackman: ‘Harvard-bestuur moet worden verwijderd’

03-01-2024 17:34

Bill Ackman
Bill Ackman. Foto: Jeenah Moon/Bloomberg.

(Katia Porzecanski, Bloomberg, 3 januari 2024) – Bill Ackman, die een campagne leidde om Claudine Gay van Harvard University te verdrijven te midden van zorgen over antisemitisme op de campus en beschuldigingen van plagiaat, zei dat het bestuur van de school moet worden verwijderd vanwege haar steun voor de in opspraak geraakte ex-president.

“De voorzitter van het bestuur, Penny Pritzker, zou moeten aftreden, samen met de andere bestuursleden die de campagne hebben geleid om Claudine Gay te behouden, de strategie hebben georkestreerd om de media te bedreigen, het proces voor het evalueren van plagiaat hebben omzeild en op een andere manier in grote mate hebben bijgedragen aan de schade die is aangericht,” schreef Ackman in een post van meer dan 4000 woorden op X.

“Er moeten nieuwe bestuursleden van Corporation worden gevonden die echte diversiteit in het bestuur brengen, zowel qua gezichtspunten als anderszins.”

Dagelijks kritiek

De miljardair-investeerder heeft bijna dagelijks kritiek geleverd op Harvard en Gay sinds meer dan 30 studentengroepen aan de universiteit een brief ondertekenden waarin ze Israël de schuld gaven van de aanval van Hamas op het land op 7 oktober.

Gay probeerde de controverse de kop in te drukken, maar deze escaleerde toen de protesten toenamen en berichten over antisemitische incidenten op sociale media verschenen.

De woede bereikte een hoogtepunt nadat Gay samen met andere universiteitsleiders voor het congres verscheen en weigerde te zeggen dat oproepen tot genocide op Joden een schending waren van het universiteitsbeleid.

Diversity, Equity and Inclusion

Ackman zei in zijn post van 3 januari dat wat begon als zijn eigen onderzoek naar antisemitisme op de campus van Harvard uitdraaide op een onthulling. Namelijk dat de Diversity, Equity and Inclusion-beweging van de school de “hoofdoorzaak” was van het anti-joodse sentiment. Dat was te wijten aan haar “onderdrukker/onderdrukte kader” dat hij beschreef als een “fundamenteel racistische ideologie die waarschijnlijk zal leiden tot meer racisme in plaats van minder”.

Hij veroordeelde de Harvard Corp., waarvan onder anderen ex-minister van Handel Pritzker, voormalig American Express Co. hoofd Ken Chenault en investeerder Timothy Barakett deel uitmaakten, voor “inadequate due diligence” van Gay’s academische dossier. En voor het falen om “een discriminatievrije omgeving op de campus te creëren” waardoor de school blootgesteld werd aan potentiële juridische en financiële aansprakelijkheden.

Harvard wordt onderzocht door de House Committee on Education en het Department of Education voor een vermeende schending van Titel VI.

Nieuw bestuur kiezen

Gay nam dinsdag ontslag nadat er nieuwe beschuldigingen waren geuit over haar studiebeurs. Het bestuur van Harvard zei in oktober kennis te hebben genomen van beschuldigingen van plagiaat met betrekking tot drie door Gay geschreven artikelen. Na een beoordeling van haar gepubliceerde werk, vond het “een paar gevallen van inadequate citatie”, maar geen schending van Harvard’s normen voor wangedrag bij onderzoek.

Ackman zei dat een nieuw bestuur moet worden gekozen in een transparant proces en “moet bestaan uit de meest indrukwekkende, integere, intellectueel en politiek diverse leden van ons land en de wereld”.

Ackman zei ook dat het Harvard Office of Diversity, Equity, Inclusion and Belonging gesloten zou moeten worden en dat het personeel ontslagen zou moeten worden.

“Harvard moet weer een meritocratisch instituut worden dat niet discrimineert voor of tegen faculteit of studenten op basis van hun huidskleur, en waar diversiteit in de breedste vorm wordt opgevat zodat studenten kunnen leren in een omgeving die diverse standpunten van faculteit en studenten met echt diverse achtergronden en ervaringen verwelkomt.”