Portemonnee

Italië denkt aan subsidiepakket van 1 miljard euro voor elektrisch rijden

03-01-2024 18:01

Tesla
canadianPhotographer5/Shutterstock.com

(Flavia Rotondi, Bloomberg, 3 januari 2024) – De Italiaanse regering overweegt een plan van 930 miljoen euro om mensen aan te moedigen hun benzine- of dieselauto’s in te ruilen voor elektrische voertuigen, volgens een ontwerpdocument dat Bloomberg heeft ingezien.

Het pakket, dat wordt besproken door het ministerie van Industrie, zou financiële prikkels omvatten ter waarde van 13.750 euro. Het moet burgers met een jaarinkomen van minder dan 30.000 euro in staat stellen hun Euro 2-modellen, die meer dan 20 jaar oud zijn, af te danken ten gunste van nieuwe elektrische auto’s.

Het doel, volgens het document, zou zijn om “het Italiaanse wagenpark, dat een van de oudste in Europa is, met ten minste 11 miljoen EURO 3-auto’s of voertuigen van lagere kwaliteit te veranderen”. Het plan zou ook “gezinnen met lage inkomens en de aankoop van in het land gemaakte auto’s ondersteunen”.

Het plan wordt op 1 februari gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de autosector, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Laag marktaandeel elektrische auto’s

Het aantal registraties van nieuwe auto’s in Italië steeg in 2023 met 19% tot ongeveer 1,57 miljoen, volgens gegevens van het transportministerie die dinsdag werden gepubliceerd. Het marktaandeel van elektrische auto’s in Italië is lager dan in andere grote Europese economieën.

Tegelijkertijd zijn er in Europa, na jaren van snel stijgende verkopen, tekenen van een langzamere acceptatie van elektrische auto’s. Volkswagen’s Audi is zijn plannen voor de uitrol van elektrische auto’s aan het terugschroeven om te voorkomen dat fabrieken en dealers worden belast door de tragere verkoopgroei.

In oktober omschreef de financieel directeur van Mercedes-Benz Group AG de concurrentie op het gebied van elektrische auto’s als “meedogenloos” en ongezond.

Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Unie haar elektrische doelstellingen voor het einde van dit decennium haalt als het blok zijn industriebeleid niet verbetert. En autofabrikanten er niet in slagen om snel goedkopere elektrische auto’s uit te rollen, aldus analisten van Citi onder leiding van Harald Hendrikse in een notitie.