Buitenland

VS overtuigd dat al-Shifa-ziekenhuis Hamas-commandocentrum was

03-01-2024 09:45

Gaza
John Macdougall/AFP/Getty Images/Bloomberg.

(Zeke Miller, Washington, AP, 3 januari 2024) – De VS hebben er “vertrouwen in” dat Palestijnse terroristen het grootste ziekenhuis van Gaza gebruikten om “ten minste een paar” gijzelaars vast te houden en om er de commando-infrastructuur in onder te brengen. Dit blijkt uit een Amerikaanse beoordeling van de inlichtingendiensten die dinsdag werd vrijgegeven en door een Amerikaanse functionaris werd gedeeld.

De beoordeling biedt Amerikaanse steun voor Israëlische beweringen over het Shifa ziekenhuiscomplex, dat in november werd aangevallen door Israëlische troepen. De operatie werd veroordeeld door wereldwijde humanitaire organisaties en sommige leden van de partij van president Joe Biden.

Toch ondersteunt de vrijgegeven informatie niet volledig enkele van Israëls belangrijkste beweringen dat het ziekenhuis diende als centraal knooppunt voor activiteiten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

De Amerikaanse functionaris deelde de beoordeling op voorwaarde van anonimiteit.

Commando-infrastructuur

“De Amerikaanse inlichtingengemeenschap heeft vertrouwen in haar oordeel over dit onderwerp. Het heeft onafhankelijk bevestigde informatie over het gebruik van het ziekenhuiscomplex door HAMAS en PIJ voor verschillende doeleinden die verband houden met hun campagne tegen Israël,” staat in de beoordeling.

Het rapport vervolgt dat het gelooft dat de groepen “het al-Shifa ziekenhuiscomplex en onderliggende locaties gebruikten voor het onderbrengen van de commando-infrastructuur. En het uitvoeren van bepaalde commando- en controleactiviteiten, het opslaan van enkele wapens en het vasthouden van tenminste enkele gijzelaars.”

De VS geloven dat Hamasleden dagen voor de Israëlische inval in het complex op 15 november geëvacueerd zijn en dat ze gevoelige documenten en elektronica vernietigd hebben voordat de Israëlische troepen het complex binnenvielen.

Amerikaanse functionarissen hadden eerder gewezen op geheime informatie, die onafhankelijk van de Israëliërs was verkregen, om steun te bieden aan de Israëlische inval.

“Ik kan voor u bevestigen dat we informatie hebben dat Hamas en de PIJ sommige ziekenhuizen in de Gazastrook gebruiken, waaronder al-Shifa. En dat ze tunnels eronder hebben om hun militaire operaties te verbergen en te ondersteunen en om gijzelaars vast te houden,” vertelde John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, aan verslaggevers een dag voordat Israël het ziekenhuis binnenviel.

De ziekenhuizen van Gaza hebben een centrale rol gespeeld in de verhaallijnen rond de oorlog.

Beschermde status

Ziekenhuizen genieten een speciale beschermde status onder het internationale oorlogsrecht. Maar ze kunnen die status verliezen als ze voor militaire doeleinden worden gebruikt.

Voor de inval in het ziekenhuis onthulde het Israëlische leger een gedetailleerd 3D-model van het Shifa ziekenhuis in Gaza. Hierop is een reeks ondergrondse installaties te zien die volgens het leger deel uitmaakten van een uitgebreid commando- en controlecentrum van Hamas onder de grootste gezondheidszorgfaciliteit van het gebied.

Het Israëlische leger heeft nog geen infrastructuur onthuld die bijna net zo uitgebreid en ontwikkeld is als het vermeende centrum.