Portemonnee

Inflatie in eurozone gestegen tot 2,9%

05-01-2024 11:41

Euro
Shutterstock.

(Alexander Weber, Mark Schroers, Bloomberg, 5 januari 2024) – De inflatie in de eurozone is in december gestegen, wat wijst op de moeilijke weg terug naar 2% die de Europese Centrale Bank heeft uitgestippeld nu de regeringen de steun voor de hoge energiekosten afschaffen.

De consumentenprijzen stegen met 2,9% ten opzichte van een jaar geleden, tegen 2,4% in november, aldus Eurostat vrijdag. Dat kwam overeen met de mediane schatting in een Bloomberg-enquête onder economen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De energielast nam veel minder af dan in de voorgaande maand, vooral door het besluit van Duitsland om de verwarmingskosten van huishoudens te dekken in de laatste maand van 2022. Een maatstaf voor kernprijzen die dergelijke volatiele elementen weglaat, daalde voor de vijfde maand tot 3,4%.

Afbouw staatssteun

De eerste versnelling van de inflatie sinds april werd gesignaleerd door ECB-functionarissen, die waarschuwden dat het halen van hun doelstelling een uitdaging blijft, zelfs na een dramatische vertraging in de afgelopen maanden. De vooruitgang zal dit jaar geleidelijker verlopen door bijkomende statistische effecten en de verdere afbouw van staatssteun.

Beleggers hebben zich niettemin gestort op weddenschappen dat de ECB eerder dan medio 2024 zal beginnen met het verlagen van de rentetarieven – een punt dat door sommige functionarissen als de vroegste mogelijkheid wordt genoemd. Een hobbeliger neerwaarts pad voor de inflatie zou beleidsmakers kunnen helpen om dergelijke weddenschappen af te koelen, die aan het begin van dit jaar een beetje zijn teruggeschroefd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De geldmarkten bleven inzetten op renteverlagingen en rekenden op 145 basispunten versoepeling van het monetaire beleid tegen eind 2024, vergeleken met de bijna 175 basispunten die vorige week werden verwacht.

“We voorzien momenteel dat de inflatie op korte termijn weer tijdelijk kan aantrekken”, zei Isabel Schnabel, lid van de Raad van Bestuur van de ECB, eind december. “We hebben nog een lange weg te gaan en we zullen zien hoe moeilijk de beroemde ‘laatste mijl’ zal zijn.”

Verschillen tussen economieën

De gegevens over de eurozone volgen op een reeks nationale rapporten die verschillen tussen de grootste economieën van het blok aan het licht brachten. Terwijl de inflatie in Duitsland een hoge vlucht nam, versnelde deze in Frankrijk gematigder en bleef deze in Spanje gelijk.

Een trage economie kan de ECB helpen om de prijsdruk te temperen. Onder druk van de hoge leenkosten, de zwakke wereldwijde vraag en de geopolitiek is de productie in de eurozone in het vierde kwartaal waarschijnlijk gekrompen, na een vergelijkbare krimp in de voorgaande drie maanden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De veerkracht van de arbeidsmarkt houdt echter de zorg levend dat de prijsstijgingen hardnekkiger kunnen zijn – vooral als de lonen van werknemers in het huidige tempo blijven stijgen.

2025 2%

Het aantrekken van de inflatie in de regio zal niet lang duren volgens economen gepolst door Bloomberg, die een gemiddelde van 2,7% zien in het eerste kwartaal.

Dat is iets optimistischer dan de ECB, die tijdens haar vergadering in december voorspelde dat de prijzen in die periode met 2,9% zouden stijgen en pas medio 2025 de doelstelling van 2% zouden halen.

“De loonkosten per eenheid product stijgen, wat de inflatiedruk verhoogt”, zei vicevoorzitter Luis de Guindos vorige maand. “We zullen de ontwikkelingen in de loonkosten en winstmarges analyseren, omdat beide factoren de terugkeer van de inflatie naar onze doelstelling van 2% kunnen vertragen. We houden dit nauwlettend in de gaten.”