Politiek Buitenland

Woedende Duitse boeren is bewijs van impopulariteit kabinet Scholz

05-01-2024 14:40

Tractor
Shutterstock.

(Iain Rogers, Arne Delfs, Bloomberg, 5 januari 2024) – Een gewelddadig protest tegen geplande bezuinigingen op landbouwsubsidies is het laatste bewijs van hoe impopulair de regering van kanselier Olaf Scholz is geworden.

Hooggeplaatste personen van over de politieke scheidslijn veroordeelden een groep van ongeveer 100 boeren nadat ze minister van Economische Zaken Robert Habeck verhinderden van boord te gaan van een veerboot aan de noordkust op donderdag.

De politie raakte slaags met demonstranten, die de boot leken te willen bestormen, en Habeck kon pas aan land komen nadat hij was overgestapt op een ander schip.

Het incident, dat op grote schaal werd gedeeld op sociale media, versterkte het gevoel van wanorde rond de driepartijencoalitie van Scholz iets meer dan twee jaar in zijn vierjarige termijn. Het leidde ook tot waarschuwingen over de steeds bozere stemming in de grootste economie van Europa.

Dalende steun in peilingen

De steun voor de regerende alliantie van de sociaaldemocraten van de kanselier, de Groenen van Habeck en de Vrije Democraten is gedaald in opiniepeilingen. Ondanks dat Duitsland met succes door de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne is geloodst.

Scholz en zijn ministers hebben moeite om effectief te communiceren over wetgevingsresultaten, waaronder een verhoging van het minimumloon. Ook stuurde een gerechtelijke uitspraak vorig jaar hun financiële planning in de war, wat leidde tot bezuinigingen die onder andere de boeren woedend hebben gemaakt.

Scholz, die hardnekkig heeft geprobeerd een boodschap van kalm optimisme over te brengen, werd donderdag bespot door een kleine groep demonstranten tijdens een bezoek aan door overstromingen getroffen gebieden in de oostelijke regio Saksen-Anhalt.

Uit een later die dag gepubliceerde enquête van Infratest Dimap voor de publieke omroep ARD bleek dat meer dan 80% van de ondervraagden ontevreden is over de regering.

Laagste waardering sinds 1997

De persoonlijke waardering van Scholz daalde met één punt naar 19%, de laagste waardering voor een Duitse kanselier sinds de enquête voor het eerst werd gehouden in 1997. De gezamenlijke steun voor de drie regeringspartijen daalde naar 32%, slechts één punt meer dan de belangrijkste oppositiepartij CDU/CSU met 31%.

Slechts 13% van de ondervraagden is optimistisch over de vooruitzichten voor Duitsland, terwijl 83% zegt bezorgd te zijn over de toekomst.

De rechtse partij Alternative für Deutschland, die een deel van die bezorgdheid heeft weten aan te spreken, heeft haar steun op de tweede plaats weten te verhogen tot 22%.

Bagatelliseren

De hoofdwoordvoerder van Scholz, Steffen Hebestreit, bagatelliseerde de laatste incidenten tijdens de reguliere nieuwsconferentie van de regering op vrijdag en zei dat de regerende coalitie zich concentreerde op “het vooruithelpen van het land in zeer moeilijke tijden”.

“In veel westerse democratieën is er een groeiend gevoel van ontevredenheid omdat de wereld niet meer zo eenvoudig lijkt te zijn als vroeger,” vertelde hij aan verslaggevers.