Premium | Achtergrond

Linkse duidingsmacht aan de haal met rechtse verkiezingsuitslag

06-01-2024 10:39

Geert Wilders (PVV)
Premium
Geert Wilders (PVV) in Den Haag, maart 2014. AP Photo/Phil Nijhuis.

(Door Dieuwertje Kuipers, TPO, 6 januari 2024) - De monsterzege van 37 zetels voor de PVV is nog niet helemaal verwerkt, blijkens de eenzijdige interpretatie van kiezersonderzoeken door mainstream media. Hoe de duiding van een onderzoek naar de verkiezingsuitslag een ideologische mediabril verraadt.

Nieuw onderzoek toont aan: flitswinst PVV kwam voort uit eigen-volk-eerst-gevoel, kopte De Volkskrant en aangezien de krant onderdeel is van een Belgisch mediakartel werd hetzelfde artikel en inhoud doorgepompt aan lezers van onder meer het Nederlands Dagblad.

'Zien journalistieke duiders überhaupt wel hetzelfde Nederland als de gemiddelde kiezer?'

De journaliste in kwestie, Margriet Oostveen, ging er op Twitter nog eens even lekker met de sneeuwschuiver overheen. Daar bracht ze haar artikel aan de man met de conclusie dat 'de PVV won door onversneden afkeer van immigratie en links bij kiezers. Zaken als woningmarkt telden marginaal'.

BNNVARA-website Joop.nl sloot de majorette af met de kop Afkeer van migranten de belangrijkste reden om op Wilders te stemmen.

'De eendimensionale focus op migratie door journalisten van De Volkskrant en NRC verraadt naast een elitaire ook een ideologische bril'

In NRC was te lezen hoe 'de eerste resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek een ander beeld geven dan de grote behoefte aan bestaanszekerheid'. Want, zo citeerde de krant politicoloog Kristof Jacobs: "We hebben bij de antwoorden van PVV-kiezers niet alleen gekeken naar 'bestaanszekerheid', maar ook naar an

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.