Buitenland

Nasrallah zegt dat Hezbollah wraak moet nemen voor aanslag op Hamas-leider

06-01-2024 11:32

Hezbollah
Mass Media / Shutterstock.com

(Bassem Mroue, Wafaa Shurafa, Najib Jobain, Beiroet, AP, 6 januari 2024) – De leider van de Libanese militie Hezbollah zei vrijdag dat zijn groep vergeldingsmaatregelen moet nemen nadat een vermoedelijke Israëlische aanval deze week een wijk in Beiroet trof. Hierbij werd een hooggeplaatste Hamas-functionaris gedood.

Hassan Nasrallah leek bij het Libanese publiek te pleiten voor een reactie, zelfs met het risico dat de gevechten tussen Hezbollah en Israël zouden escaleren. Maar hij gaf geen indicatie over hoe of wanneer de militanten in actie zouden komen.

De aanval die de plaatsvervangend politiek leider van Hamas, Saleh Arouri, doodde, vormde een bedreiging voor maandenlange inspanningen van de Verenigde Staten om te voorkomen dat de oorlog in Gaza zou uitgroeien tot een regionaal conflict.

Nasrallah zei dat het de eerste aanval van Israël op de Libanese hoofdstad was sinds 2006.
“We kunnen niet zwijgen over een schending van deze ernst,” zei hij, “want dit betekent dat al onze mensen zullen worden blootgesteld aan aanvallen. Al onze steden, dorpen en publieke figuren zullen worden blootgesteld.”De gevolgen van zwijgen zijn “veel groter” dan de risico’s van vergelding, voegde hij eraan toe.

Woedende Irakezen

De spanningen lopen op meerdere fronten op nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in de regio arriveert. Irakezen zijn woedend nadat een Amerikaanse luchtaanval een militieleider doodde in Bagdad.

Tegelijkertijd worstelen de VS om aanvallen af te schrikken van de door Iran gesteunde Houthi-terroristen in Jemen op de commerciële scheepvaart op de Rode Zee.

In Gaza vermindert Israël zijn militaire aanval in het noorden van het gebied en zet het zijn zware offensief in het zuiden voort, onder de belofte Hamas te verpletteren.

Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft Hezbollah raketten en raketten afgevuurd op het noorden van Israël, wat een tegenbeschieting van Israël tot gevolg had in bijna dagelijkse grensoverschrijdende uitwisselingen. Na de aanval dinsdag in Beiroet leek het Libanon-Israël front zich op een kritiek punt te bevinden, met het potentieel om uit te draaien op een totale oorlog.

Vrijdag bestookten Israëlische vliegtuigen, tanks en artillerie verschillende gebieden in Libanon nadat raketten en raketten waren afgevuurd op Israël, aldus het leger.

Vrees voor escalatie

Maar Hezbollah heeft zich ingehouden voor een dramatische escalatie, op haar hoede voor een herhaling van de oorlog die de twee partijen in 2006 voerden en waarbij Israëlische bombardementen grote verwoestingen aanrichtten in Libanon.

Nasrallah zei vrijdag dat de details van de reactie van Hezbollah “op het slagveld zullen worden beslist.” Hij ging er niet verder op in.

De aanval op Beiroet is niet het enige dat een bredere strijd tussen Israël en Libanon bedreigt.
Israëlische functionarissen hebben gedreigd met grotere militaire acties tegen Hezbollah tenzij het zijn strijders terugtrekt van Libanees grondgebied in de buurt van hun gezamenlijke grens.

Een terugtrekking – waartoe was opgeroepen in het kader van een wapenstilstand van de VN in 2006, maar die nooit is uitgevoerd – is noodzakelijk om een einde te maken aan de bombardementen. En om de terugkeer van tienduizenden Israëli’s naar hun huizen in de buurt van de grens mogelijk te maken, aldus Israël.

Nasrallah pochte over de evacuaties en zei dat nadat Israël in eerdere conflicten Libanezen had gedwongen te vluchten, Hezbollah nu hetzelfde had gedaan met Israëli’s en zo politieke druk had uitgeoefend op de regering.

‘Agressie Gaza stoppen’

De grensoverschrijdende aanvallen van Hezbollah zijn bedoeld om Israëlische troepen buiten Gaza aan te vallen, zei Nasrallah, en de enige manier om ze te stoppen is “om de agressie tegen Gaza te stoppen”.

Israël zegt dat het de militaire capaciteiten van Hamas wil vernietigen en het uit de macht wil zetten.

De hoofdwoordvoerder van het leger, vice-admiraal Daniel Hagari, zei vrijdag dat het leger een onderzoek plant naar fouten in verband met de Hamas-aanval, die zware kritiek uitlokte op militaire, politieke en inlichtingendienstenleiders omdat ze werden overrompeld. Premier Benjamin Netanyahu heeft erop aangedrongen dat de regering zich eerst concentreert op de oorlog en pas later vragen beantwoordt.

Een groot deel van het noorden van Gaza – het meest verstedelijkte deel van het kleine gebied – is platgebombardeerd door bombardementen en gevechten. Het grootste deel van de bevolking is naar het zuiden gevlucht en voegt zich bij de inwoners, die grotendeels ook uit hun huizen zijn verdreven. Het risico op hongersnood neemt dagelijks toe volgens het humanitaire bureau van de V.N., bekend onder de afkorting OCHA.

Het grondoffensief dreigt verdere verwoesting aan te richten in het zuiden, vooral in de belangrijkste slagveldstad Khan Younis.

‘Onmogelijke missie’

Beelden uitgezonden op Al Jazeera TV toonden verwoestingen in het centrum van Khan Younis. Geen enkel gebouw op het centrale Sunneya-plein in de stad is onaangeroerd gebleven. Sommige gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt, andere gedeeltelijk verwoest of verschroeid.

Bijna elke dag deze week zijn er aanvallen geweest in en rond het Al Amal ziekenhuis in Khan Younis en een ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halve Maan, waarbij tientallen doden zijn gevallen, aldus OCHA.

Martin Griffiths, het hoofd humanitaire hulp van de V.N., zei vrijdag in een verklaring dat de humanitaire gemeenschap voor een “onmogelijke missie” staat om meer dan 2 miljoen mensen in Gaza te ondersteunen. Dit terwijl hulpverleners worden gedood, de communicatie uitvalt, wegen worden beschadigd en vrachtwagens met essentiële voorraden worden beschoten. Het handjevol gedeeltelijk functionerende ziekenhuizen in Gaza is overweldigd en besmettelijke ziekten verspreiden zich, zei hij.

De Israëlische bombardementen rond het gebied gaan door. Minstens 13 mensen kwamen om toen een flatgebouw in Maghazi vluchtelingenkamp in centraal Gaza met de grond gelijk werd gemaakt, zeiden ziekenhuismedewerkers.