Buitenland

Duitsland: asielaanvragen 2023 met 51,1% gestegen in jaar tijd

08-01-2024 14:44

Wir schaffen das
Shutterstock.

(Berlijn, AP, 8 januari 2024) – Het aantal mensen dat vorig jaar asiel aanvroeg in Duitsland steeg tot 351.915, een stijging van 51,1% ten opzichte van het jaar ervoor.

Het grootste aantal asielzoekers kwam uit Syrië, met 104.561 aanvragen, gevolgd door Turkse burgers met 62.624 asielaanvragen en 53.582 Afghanen, aldus het Duitse Federale Bureau voor Migratie en Vluchtelingen maandag.

Migratie is een groot politiek probleem geworden voor de regering en een heet hangijzer in Duitsland omdat lokale gemeenschappen worstelen om de vele nieuwkomers te huisvesten.

De Duitse kanselier Olaf Scholz, die onder andere door de oppositie onder enorme druk wordt gezet om de trend een halt toe te roepen, heeft gezegd dat er “te veel bijkomen”.

Nieuwe maatregelen

Eind vorig jaar bereikten Scholz en de 16 gouverneurs van de deelstaten overeenstemming over nieuwe en strengere maatregelen om het grote aantal migranten dat het land binnenstroomt in te dammen. Ze bereikten een compromis dat onder andere bestond uit snellere asielprocedures, uitkeringsbeperkingen voor asielzoekers en meer financiële hulp van de federale overheid voor de deelstaten en lokale gemeenschappen die met de toestroom te maken hebben.

Duitsland heeft ook meer dan 1 miljoen Oekraïners opgenomen sinds het begin van de Russische oorlog in hun thuisland.

In de herfst voerde Duitsland tijdelijke grenscontroles in aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland, een stap verder dan een maatregel van vorige maand om de controles aan de oostgrens te verscherpen. Het Centraal-Europese land voert sinds 2015 soortgelijke systematische controles uit aan zijn grens met Oostenrijk.

Uitzetten makkelijker maken

In een verdere maatregel om het aantal migranten in het land te beperken, heeft de regering ook geprobeerd om de uitzetting van afgewezen asielzoekers te vergemakkelijken en de straffen voor mensensmokkelaars te verzwaren.

De cijfers van vorig jaar liggen nog steeds ver onder die van 2015-16, toen meer dan 1 miljoen migranten naar Duitsland kwamen, voornamelijk uit Syrië, Afghanistan en Irak.