Buitenland

Hezbollah bestookt Israëlische basis, dreigt met ‘nieuwe oorlog’

08-01-2024 11:02

IDF tank
AP Photo/Ohad Zwigenberg.

(Julia Frankel, Samy Magdy, Najib Jobain, Jeruzalem, AP, 8 januari 2024) – Hezbollah heeft een luchtverkeersleidingsbasis in het noorden van Israël aangevallen, zei het Israëlische leger zondag, en waarschuwde voor “een nieuwe oorlog” met de door Iran gesteunde militante groep.

De toename van de gevechten over de grens met Libanon, terwijl Israël strijdt tegen Hamas-terroristen in Gaza, gaf nieuwe urgentie aan de diplomatieke inspanningen van de VS. Dit terwijl minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zich voorbereidde op zijn laatste bezoek aan Israël tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten.

“Dit is een conflict dat gemakkelijk kan uitgroeien en nog meer onveiligheid en lijden kan veroorzaken,” vertelde Blinken aan verslaggevers na gesprekken in Qatar, een belangrijke bemiddelaar. De escalatie van de grensoverschrijdende gevechten tussen Israël en Hezbollah heeft een Amerikaanse poging om een regionaal conflict te voorkomen bemoeilijkt.

Luchtverkeersleidingsbasis

Het Israëlische leger zei dat Hezbollah-vuur zaterdag de luchtverkeersleidingsbasis op de berg Meron trof, maar dat de luchtverdediging niet werd getroffen omdat er back-upsystemen aanwezig waren. Het zei dat er geen soldaten gewond waren geraakt en dat alle schade zal worden hersteld.

Toch was het een van de ernstigste aanvallen van Hezbollah in de maandenlange gevechten die gepaard gingen met de oorlog van Israël in Gaza en tienduizenden Israëli’s dwongen om gemeenschappen in de buurt van de Libanese grens te evacueren.

Hezbollah beschreef haar raketaanval als een “eerste reactie” op de gerichte moord op een Hamas-topman in een Hezbollah-bolwerk in Beiroet vorige week, die vermoedelijk door Israël werd uitgevoerd.

‘Geen enkele terrorist is immuun’

De Israëlische militaire stafchef, luitenant-kolonel Herzi Halevi, zei dat de militaire druk op Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, toeneemt en dat het ofwel effectief zal zijn “of we zullen een andere oorlog krijgen.” Militair woordvoerder rear admiral Daniel Hagari verklaarde dat de focus van Israël op de elite-eenheid Radwan van Hezbollah, deze wegdrukt van de grens.

Israël heeft vooral geprobeerd om de gevechten in het noorden te beperken. De militaire capaciteiten van Hezbollah zijn veel beter dan die van Hamas. Maar de Israëlische leiders hebben gezegd dat hun geduld opraakt en dat ze bereid zijn om geweld te gebruiken als de spanningen niet door diplomatie kunnen worden opgelost.

“Ik stel voor dat Hezbollah leert wat Hamas de afgelopen maanden al heeft geleerd: geen enkele terrorist is immuun”, zei premier Benjamin Netanyahu tegen zijn kabinet. “We zijn vastbesloten om onze burgers te verdedigen en de bewoners van het noorden veilig naar hun huizen terug te brengen.”

In een gezamenlijke nieuwsbriefing met Blinken erkende de regering van Qatar dat de moord op de hoogste Hamasleider in Libanon invloed zou kunnen hebben op de gecompliceerde onderhandelingen. Die gaan over de mogelijke vrijlating van meer gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden. “Maar we zetten onze gesprekken met de partijen voort en proberen zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen”.