Politiek Buitenland

‘Legale migratie in EU moet met 1 miljoen mensen per jaar groeien’

08-01-2024 16:32

Bejaarden
Shutterstock.

(Lefteris Pitarakis, Derek Gatopoulos, Athene, AP, 8 januari 2024) – De topambtenaar van de Europese Unie op het gebied van migratie zei maandag dat de lidstaten zware beleidsuitdagingen zullen moeten aangaan – zelfs in het huidige verkiezingsjaar – om de vergrijzing van het continent het hoofd te bieden.

Ylva Johansson, de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, zei dat er een dringende noodzaak is om illegale migratie de rug toe te keren en meer legitieme alternatieven te vinden.”

Om demografische redenen zal de bevolking in de werkende leeftijd in de EU met 1 miljoen per jaar afnemen. Ze daalt met 1 miljoen per jaar,” zei Johansson tijdens een bezoek aan Griekenland. “Dat betekent dat legale migratie met ongeveer 1 miljoen per jaar moet groeien. En dat is echt een uitdaging.”

31,3% boven 65 jaar einde deze eeuw

De EU-Commissie probeert een herziening van de migratieregels voor de hele EU af te ronden voor het einde van haar ambtstermijn en de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Vorige maand werd een voorlopig akkoord bereikt.

Volgens prognoses van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU, zal het aandeel van de bevolking dat 65 jaar of ouder is stijgen van 21,1% in 2022 tot 31,3% aan het eind van de eeuw.

Johansson werd vergezeld door Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in Athene voor ontmoetingen met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en andere ambtenaren.

‘Vergif van xenofobie en racisme’

Hoewel zorgen over migratie de steun voor rechtse en anti-EU partijen in veel Europese landen hebben aangewakkerd, stelde Johansson dat het “vergif en de oorzaak van xenofobie en racisme” werd gegenereerd door illegale migratie.

“Ik denk dat wat onze burgers ons echt vragen is, niet hoeveel migranten er komen, maar of we dit op een ordelijke manier doen, hoe we dit beheren, wie de controle heeft of wie er komt?” zei ze.

Tijdens de bijeenkomsten van maandag woonden overlevenden van een schipbreuk van migranten vorig jaar, waarbij honderden mensen omkwamen, een kleine demonstratie bij. Die was georganiseerd door Griekse activistische groepen om te protesteren tegen strenger toezicht aan de grens en op zee, dat volgens hen het leven van migranten in groter gevaar brengt.

De politie blokkeerde de toegang tot het gebied in de buurt van het ministerie van migratiezaken waar de bijeenkomsten van maandag plaatsvonden, maar verrichtte geen arrestaties.