Buitenland

Zuid-Korea: ‘Hamas gebruikt Noord-Koreaanse wapens’

08-01-2024 12:40

RPG Hamas
Door Hamas gebruikte Noord-Koreaanse wapens in beslag genomen door Israëlische troepen. Foto: Voice of America.

(Shinhye Kang, Bloomberg. 8 januari 2024) -Zuid-Korea zegt dat Noord-Koreaanse wapens zijn gebruikt door Hamas in de oorlog tegen Israël, ook al heeft Pyongyang de wapenhandel ontkend. Het Zuid-Koreaanse spionageagentschap, de National Intelligence Service (NIS), gaf maandag een foto vrij van een Noord-Koreaans raketonderdeel om aan te tonen dat Hamas-strijders een F-7 raketlanceerder gebruikten die in Noord-Korea was gemaakt.

De NIS “verzamelt en accumuleert specifiek bewijs met betrekking tot de omvang en timing van de levering van wapens door Noord-Korea aan Hamas en anderen. Maar op dit moment is het moeilijk om deze te verstrekken, gezien de bronbescherming en diplomatieke betrekkingen,” zei het in een verklaring.

F-7 raket

Het nieuws dat Hamas wapens uit Noord-Korea gebruikt werd vorige week gemeld door Voice of America met een foto van een F-7 raket met Koreaanse karakters erin gegraveerd. De NIS zei dat haar “beoordeling hetzelfde is als het Voice Of America-rapport”.

Noord-Korea heeft ontkend dat zijn wapens door Hamas zijn gebruikt om Israël aan te vallen en zei dat het een “ongegrond en vals gerucht” is. Het staatspersbureau Korean Central News Agency beschuldigde de VS er in oktober van de schuld voor de oorlog af te schuiven op een derde land.

Pyongyang zou ook wapens leveren aan Rusland. De overdracht van dergelijke raketten vergroot de hoeveelheid munitie waaruit het Kremlin kan putten om Oekraïne aan te vallen. Omgekeerd voorziet Rusland de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un van wapens, geld en grondstoffen die zijn door sancties getroffen economie overeind helpen.