ThePostOnline

De mentale voordelen van met de fiets naar je werk

09-01-2024 14:31

Het is ochtend, je wordt wakker en stapt uit bed. Je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt op kantoor. Hoe fijn is het dan dat je eerst even lekker de frisse wind door je haren kunt laten waaien en op de fiets naar je werk gaat? Je  zult namelijk merken dat je niet alleen een stuk fitter op je werk komt, maar ook een stuk vrolijker. Uiteraard is het een ander verhaal wanneer het regent, maar die kans is, ondanks dat het in de herfst- en wintermaanden regelmatig nat is, vrij klein. Tegenwoordig hebben we allemaal wel een smartphone, dus kunnen we zo even checken wanneer het droog is. Omdat fietsen naar je werk ontzettend veel mentale voordelen heeft, hebben we er een aantal voor je, die we graag met je willen bespreken.

Elektrische fiets of ‘gewone’ fiets is beide gezond

We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een e-bike minder inspanning vereist, dan wanneer je op een gewone fiets naar je werk gaat. Toch is het wel goed te weten dat dit voor je mentale gesteldheid weinig tot geen verschil maakt. Het gaat namelijk vooral om het feit dat je lekker in de buitenlucht bent en niet met de verwarming aan in een veel te warme auto zit. Dus heb je nog geen fiets, dan is een nieuwe elektrische fiets kopen bij Amslod een aanrader! Het voordeel van een elektrische fiets is dat de drempel om wat vaker op de fiets naar je werk te gaan een stuk lager is. Overigens is een e-bike ook ideaal om wat vaker recreatief te fietsen, bijvoorbeeld op een zondag gezellig met het hele gezin door de stad.

Fietsen verminderd stress

Heb jij een drukke baan? Dan is het fijn om af en toe even te kunnen ontspannen. Stress is helemaal niet erg, mits het niet structureel is natuurlijk! Hoe fijn is het om na een drukke dag vol vergaderingen lekker op je fiets te kunnen stappen en rustig naar huis te kunnen fietsen met de wind in je gezicht? Om het jezelf nog relaxter te maken, kun je er ook voor kiezen om een muziekje op te zetten, zodat je even nergens aan hoeft te denken en volledig stressvrij thuiskomt.

Geen last van files en stoplichten

Werk je in de grote stad of moet je een flink stuk de snelweg over? Grote kans dat je dan regelmatig in de file of voor een rood stoplicht staat. Vooral als je tussen 07.00 en 08.00 naar je werk gaat, kun je de klok erop gelijk zetten dat je er een stuk langer over doet. Kies je ervoor om met de fiets te gaan, dan heb je hier natuurlijk geen last van. Het zorgt er niet alleen voor dat je een stuk sneller op je werk bent, maar het scheelt je ook een hoop irritatie omdat je vaker stilstaat dan rijdt.

Goed voor het milieu

Fietsen is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu! Uiteraard geldt dit alleen wanneer je geen elektrische auto hebt, aangezien van deze voertuigen de uitstoot ook nul is. Stel dat we met elkaar iedere week eens een dag op de fiets naar ons werk zouden gaan, dan zal dit de uitstoot van CO2 in Nederland enorm terugdringen.