Politiek Buitenland

AfD-leden bespreken massadeportaties asielzoekers en ‘re-migratie’-plan

10-01-2024 18:54

(Michael Nienaber, Agatha Cantrill, Bloomberg, 10 januari 2024) – Duitslands minister van Binnenlandse Zaken waarschuwde voor de groeiende dreiging van “extremisten” nadat verslaggevers een bijeenkomst aan het licht brachten die werd bijgewoond door leden van de rechtse AfD. Hierbij werd een ‘re-migratie’-concept besproken dat herinneringen oproept aan het nazi-beleid.

De bijeenkomst, waar een naaste medewerker van AfD co-leider Alice Weidel en twee leden van de belangrijkste oppositie christendemocraten aanwezig waren, vond plaats in een hotel in de buurt van Potsdam in november. Dit blijkt uit een rapport dat woensdag werd gepubliceerd door Correctiv, een in Essen gevestigde media-organisatie die ‘democratie wil bevorderen’.

De discussies gingen onder andere over een voorstel van een Oostenrijkse rechtsextremist voor massadeportaties van asielzoekers, buitenlanders met het recht om in Duitsland te verblijven en Duitse burgers die niet “geassimileerd” zijn, aldus Correctiv. Correctiv baseerde zich op documenten en informatie die door een undercoververslaggever verzameld waren.

‘Grote bedreiging voor ons land’

Een woordvoerder van Weidel zei dat ze niet op de hoogte was van de inhoud of de gastenlijst van de bijeenkomst, maar bevestigde dat een assistent, Roland Hartwig, had deelgenomen. Carsten Linnemann, algemeen secretaris van de CDU, zei dat de partij de situatie “met grote bezorgdheid” volgt.

“De AfD slaat systematisch een weg in die een grote bedreiging vormt voor ons land, onze vrijheid en onze welvaart,” zei Linnemanmn per e-mail.

“Iedereen die zich in deze omgeving beweegt, schendt de principes van de CDU,” voegde hij eraan toe. De twee leden van de aartsconservatieve Werteunion-factie van de partij die de bijeenkomst bijwoonden, zouden mogelijk “consequenties” krijgen, zei hij.

In een reactie op het Correctiv-rapport zei Nancy Faeser, minister van Binnenlandse Zaken in de regeringsalliantie van kanselier Olaf Scholz, dat “niemand dit gevaar mag onderschatten”.

Nationalistische ideologie

De binnenlandse inlichtingendiensten van Duitsland moeten “het extreemrechtse spectrum” en “vijanden van de grondwet” nauwlettend in de gaten blijven houden, zei ze woensdag in het tijdschrift Stern.

Als een robuuste democratie zal Duitsland “niet tolereren dat rechts-extremisten hun racistische plannen voor uitsluiting smeden”, voegde Faeser eraan toe.

“Deze extremisten en hun nationalistische ideologie zijn fundamenteel gericht tegen de menselijke waardigheid van elk individu – en daarmee tegen het fundament van onze democratie.”