Buitenland

WEF: desinformatie en nepnieuws grootste gevaar voor wereld

10-01-2024 11:17

World Economic Forum, WEF

(Jana Randow, Bloomberg, 10 januari 2024) – Foute of onjuiste informatie vormt het grootste gevaar voor de wereld in de komende twee jaar te midden van een samenloop van verkiezingen en economische sleur, volgens een enquête van het World Economic Forum (WEF).

Uren nadat een valse post op het X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een korte stijging van de Bitcoin aanwakkerde, benadrukte de in Genève gevestigde organisatie hoe de zorgen over de mogelijke manipulatie van kiezers toenemen. Volgende week zal het WEF gastheer zijn van de mondiale elite in het Zwitserse Alpenresort Davos.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De jaarlijkse enquête die het forum houdt onder meer dan 1400 risico-experts, beleidsmakers en industrieleiders plaatste “desinformatie en desinformatie” bovenaan de lijst van bedreigingen voor de wereldeconomie op de korte termijn. Zorgen over de gezondheid van de planeet domineren de vooruitzichten voor het komende decennium, een trend die ook al uit eerdere onderzoeken naar voren kwam.

3 miljard kiezers in jaar tijd

Meer dan 3 miljard mensen gaan dit jaar stemmen, waarbij de VS, India, Indonesië, Europa en waarschijnlijk ook het VK enkele van de grootste peilingen zullen houden. Het rapport beschrijft hoe economieën onder druk staan door hoge leenkosten na een inflatieschok die eens in een generatie voorkomt, net op het moment dat er belangrijke verkiezingen plaatsvinden. Dit kan de komende maanden een giftige achtergrond vormen voor de wereld.

“Wanneer deze dingen samenkomen kan dat samen een zeer krachtige mix zijn: economische problemen, de opkomst van AI en een verkiezingsjaar waarin mensen moeten beslissen over wie hen gaat leiden.” Dit vertelde Saadia Zahidi, directeur van het WEF, woensdag aan Francine Lacqua van Bloomberg Television.

De verheffing van nepnieuws als een gevaar in de voorhoede van zorgen onder de menigte die op weg is naar de bijeenkomsten in Davos, die maandag van start gaan, onderstreept hoe politiek de bijeenkomst in de bergen dreigt te domineren. Hoe het vertrouwen te herstellen is het thema waarmee leiders en leidinggevenden worden geconfronteerd die daar aanwezig zullen zijn.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Ondermijning regeringen

Wijdverspreid gebruik van desinformatie en desinformatie kan de legitimiteit van nieuw gekozen regeringen ondermijnen, gewelddadige protesten aanwakkeren en mogelijk zelfs terrorisme, aldus het WEF.

“Als sommige van die standpunten beginnen over heel verschillende percepties van de realiteit, als het gaat over gezondheid, als het gaat over wat mensen denken over onderwijs, wat mensen denken over specifieke mensen, wie wordt dan de eigenaar van de waarheid?”. aldus Zahidi.

Het ziet er niet beter uit voor het komende decennium. Tweederde van de respondenten verwacht in die tijdshorizon de opkomst van een multipolaire of gefragmenteerde wereldorde, waarin middelgrote en grote machten regels en normen bepalen en handhaven. Vier van de vijf grootste uitdagingen voor die tijd hebben te maken met klimaatverandering.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Wereldwijde rampen

Zo’n 30% van de respondenten ziet een verhoogde kans op wereldwijde rampen in de komende 24 maanden, en bijna twee derde voorziet een dergelijk scenario in het komende decennium.

“De vooruitzichten zijn de komende 10 jaar sterk naar de donkere kant verschoven,” zei Zahidi.

De bredere analyse van de enquête door het forum was niet minder pessimistisch.

De resultaten “benadrukken een overwegend negatief vooruitzicht voor de wereld op de korte termijn dat naar verwachting zal verslechteren op de lange termijn”, aldus het WEF.

“Tegen de achtergrond van systemische verschuivingen in de mondiale machtsdynamiek, het klimaat, de technologie en de demografie, tillen mondiale risico’s het aanpassingsvermogen van de wereld tot het uiterste.”