Buitenland

‘Zuid-Afrika zal het moeilijk krijgen om genocide door Israël te bewijzen’

10-01-2024 15:41

Vredespaleis Den Haag
Vredespaleis Den Haag. AP Photo/Peter Dejong.

(Mike Corder, Den Haag, AP, 10 januari 2024) – Een juridische strijd over de vraag of de oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza neerkomt op genocide, begint donderdag bij het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties. Op de agenda staan voorlopige hoorzittingen over de oproep van Zuid-Afrika aan rechters om een onmiddellijke opschorting van de militaire acties van Israël te bevelen. Israël ontkent de beschuldiging van genocide ten stelligste.

De zaak, die waarschijnlijk jaren zal duren om op te lossen, raakt de kern van Israëls nationale identiteit als Joodse staat die werd opgericht in de nasleep van de genocide door de Nazi’s tijdens de Holocaust. Het gaat ook om de identiteit van Zuid-Afrika. De regerende African National Congress-partij vergelijkt het Israëlische beleid in Gaza en de Westelijke Jordaanoever al lange tijd met haar eigen geschiedenis onder het apartheidsregime.

Normaal gesproken beschouwt Israël VN- en internationale tribunalen als oneerlijk en partijdig. Maar het stuurt een sterk juridisch team naar het Internationaal Gerechtshof om zijn militaire operatie te verdedigen die werd gelanceerd in de nasleep van de terreuraanvallen van 7 oktober door Hamas.”

“Ik denk dat ze zijn gekomen omdat ze willen worden vrijgesproken en denken dat ze met succes de beschuldiging van genocide kunnen weerstaan,” zei Juliette McIntyre, een expert op het gebied van internationaal recht aan de Universiteit van Zuid-Australië.

‘Genocidaal karakter’

Twee dagen van inleidende hoorzittingen bij het Internationaal Gerechtshof beginnen met pleidooien van advocaten voor Zuid-Afrika. Zij zullen aan de rechters uitleggen waarom het land Israël heeft beschuldigd van “handelen en nalaten” met een “genocidaal karakter” in de Gaza-oorlog en heeft opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire acties van Israël.

De openingszitting van donderdag is gericht op het verzoek van Zuid-Afrika aan de rechtbank om bindende voorlopige bevelen op te leggen, waaronder dat Israël zijn militaire campagne moet stoppen. Een beslissing zal waarschijnlijk weken op zich laten wachten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken deed de zaak af als “zonder grond” tijdens een bezoek aan Tel Aviv op dinsdag.

“Het is bijzonder stuitend, gezien het feit dat degenen die Israël aanvallen – Hamas, Hezbollah, de Houthi’s, evenals hun medestander Iran – blijven oproepen tot de vernietiging van Israël en de massamoord op Joden,” zei hij.

‘Moeilijk om genocide te bewijzen’

Het wereldgerechtshof, dat oordeelt over geschillen tussen naties, heeft nog nooit een land verantwoordelijk verklaard voor genocide. Het dichtst in de buurt kwam het in 2007, toen het oordeelde dat Servië “de verplichting om genocide te voorkomen” had geschonden bij de massamoord in juli 1995 door Bosnisch-Servische troepen op meer dan 8000 moslimmannen en -jongens in de Bosnische enclave Srebrenica.

Zuid-Afrika “zal het moeilijk krijgen om genocide te bewijzen”, zei McIntyre.

“Het is niet simpelweg een kwestie van het doden van enorme aantallen mensen,” voegde ze eraan toe in een e-mail aan The Associated Press. “Er moet een intentie zijn om een groep mensen (bijvoorbeeld ingedeeld naar ras of religie) geheel of gedeeltelijk te vernietigen, op een bepaalde plaats.”

In een gedetailleerd document van 84 pagina’s waarmee de zaak eind vorig jaar werd gestart, beweert Zuid-Afrika dat Israël die intentie heeft aangetoond.

‘Verachtelijke uitbuiting van het hof’

Israël antwoordde door te benadrukken dat het volgens het internationaal recht opereert en zijn militaire acties uitsluitend richt tegen Hamas, eraan toevoegend dat de inwoners van Gaza geen vijand zijn. Het voegde eraan toe dat de inwoners van Gaza geen vijand zijn. Het verklaarde dat het stappen onderneemt om schade aan burgers te minimaliseren en humanitaire hulp toe te laten tot het gebied.

Een verklaring van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de zaak van Zuid-Afrika een “verachtelijke en minachtende uitbuiting” van het hof.

De ICJ-zaak draait om de genocideconventie die in 1948 werd opgesteld in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Holocaust. Zowel Israël als Zuid-Afrika hebben dit verdrag ondertekend.

Jeremy Corbyn

In de schriftelijke aanklacht zegt Zuid-Afrika dat het naar de rechtbank is gestapt “om de verantwoordelijkheid van Israël vast te stellen voor schendingen van de Genocide Conventie”. Om het land “volledig verantwoordelijk te houden onder internationaal recht voor deze schendingen”. En om “de dringende en zo volledig mogelijke bescherming te garanderen voor Palestijnen in Gaza die een ernstig en onmiddellijk risico blijven lopen op voortdurende en verdere genocide”.

Een team van advocaten dat Zuid-Afrika vertegenwoordigt zal drie uur lang argumenten naar voren brengen in de met houten panelen afgewerkte Grote Zaal van Justitie van het wereldtribunaal. Het juridische team van Israël heeft vrijdagochtend drie uur de tijd om de beschuldigingen te weerleggen.

Onder de Zuid-Afrikaanse delegatie bevindt zich de voormalige oppositieleider van het Verenigd Koninkrijk, Jeremy Corbyn, wiens leiderschap van de linkse Labour-partij werd bezoedeld door beschuldigingen van antisemitisme. Hij is al lange tijd een aanhanger van de Palestijnse zaak en een fel criticus van Israël.

Human Rights Watch zei dat de hoorzittingen de acties van Israël zullen onderzoeken in een rechtszaal van de VN.

“De Zuid-Afrikaanse genocidezaak opent een juridisch proces bij het hoogste gerechtshof ter wereld om het gedrag van Israël in Gaza op geloofwaardige wijze te onderzoeken. In de hoop verder lijden te beperken,” zei Balkees Jarrah, associate international justice director van de groep.

Vredespaleis

Het VN-hof, gevestigd in het sierlijke Vredespaleis in een lommerrijke buitenwijk van Den Haag, behandelt geschillen tussen naties. Het Internationaal Strafhof, een paar kilometer verderop gevestigd in dezelfde Nederlandse stad, vervolgt individuen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Israël staat volgende maand weer op de agenda van het ICJ. Dan beginnen de hoorzittingen  over een verzoek van de VN voor een niet-bindend advies over de rechtmatigheid van het Israëlische beleid op de bezette Westelijke Jordaanoever en in het Oost-Jeruzalem.