Klimaat

‘Er is geen net zero zonder kernenergie’

11-01-2024 10:12

The Sizewell B nuclear power station. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

(Rachel Morison, Bloomberg, 11 januari 2024) – Het Verenigd Koninkrijk zal nog een grootschalige kerncentrale bouwen, naast de huidige projecten van Electricite de France SA, als de natie haar grootste uitbreiding van kernenergie in 70 jaar in kaart brengt.

De besprekingen over de volgende locatie beginnen zodra EDF en de regering een definitieve investeringsbeslissing hebben genomen over de Sizewell C-centrale, zei Andrew Bowie, de minister voor kernenergie en hernieuwbare energie, in een interview. Dat zal naar verwachting dit jaar gebeuren. De concurrentie voor een nieuw project zou ook openstaan voor andere ontwikkelaars, mogelijk op de locaties Wylfa of Moorside.

Sizewell C bouwen is van vitaal belang voor het VK om te bewijzen dat het zijn strategie om de kernenergiecapaciteit tegen 2050 te verviervoudigen, kan waarmaken. De bouw van complexe kerncentrales is notoir traag en kostenoverschrijdingen en vertragingen maken investeerders op hun hoede, waardoor de vooruitgang van Groot-Brittannië stokt.

“Er is geen netto nul zonder kernenergie,” zei Bowie. “Niemand probeert te suggereren dat het niet duur is om te leveren, maar het is een uitgave die we niet kunnen missen.

Routekaart

In een routekaart die donderdag is gepubliceerd, wordt uiteengezet hoe het Verenigd Koninkrijk in 2050 een capaciteit van 24 gigawatt kan bereiken. Hiervoor zou tussen 2030 en 2044 elke vijf jaar tussen de 3 en 7 gigawatt aan nieuwe projecten moeten worden toegevoegd, aldus de regering.

Dat zou een aanzienlijke versnelling zijn ten opzichte van het huidige tempo. Hinkley Point C, waarvan de twee reactoren in 2027 en 2028 worden opgestart, zal de eerste nieuwe centrale zijn sinds Sizewell B in 1995 begon met het opwekken van elektriciteit.

De nucleaire productie in het VK zakt naar het laagste niveau in 42 jaar en dreigt op nul uit te komen

In 2016 had het VK een pijplijn van 18 gigawatt aan nucleaire capaciteit op zes locaties, waaronder Hinkley. Dat aantal kromp omdat investeerders, waaronder Hitachi Ltd. en Toshiba Corp., afzagen van projecten die ze te duur vonden.

“Onze plannen zullen investeerders het vertrouwen geven om nieuwe Britse projecten te steunen,” zei Bowie. “We hebben in het verleden momenten gezien waarop investeerders teleurgesteld werden door projecten die niet werden opgeleverd.”

Particuliere investeringen

De regering vraagt naar meningen over hoe ze particuliere investeringen in toekomstige centrales kan aanmoedigen, nadat ze er jaren over heeft gedaan om het eens te worden over het model van de gereguleerde activabasis (RAB) voor Sizewell. Dat moet privékapitaal aanmoedigen in de bouwfase en het bouwrisico voor de ontwikkelaar en de belastingbetalers afzwakken.

Dit model werd bekritiseerd door een adviescommissie van de overheid omdat het consumenten oneerlijke risico’s zou opleveren.

“De RAB is perfect voor Sizewell C, maar ik zou niet willen speculeren dat het dat ook voor toekomstige gigawattprojecten zou zijn,” zei Bowie. “We willen niet beperkend zijn.”

Kleine modulaire reactoren

De regering zegt dat ze tegen eind 2029 een definitieve investeringsbeslissing zal nemen over nog twee nucleaire projecten. Deze zouden gebruik kunnen maken van kleine modulaire reactoren of andere geavanceerde nucleaire technologieën.

Kleine modulaire reactoren, of SMR’s, zullen een sleutelrol spelen in de uitbreiding van de sector. SMR’s kunnen in fabrieken worden geassembleerd, wat de bouw sneller en goedkoper maakt.

Binnenkort start een competitie waarbij bedrijven zoals EDF en Rolls Royce Holdings Plc kunnen bieden om demonstratieprojecten te bouwen.

Het VK overlegt ook over een nieuwe manier om locaties te bepalen voor toekomstige reactoren naast de acht die al zijn aangewezen. Het idee is om flexibeler om te gaan met locaties, aldus Bowie.